Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Răscoală în Bulgaria. Suporterii rivali s-au unit împotriva "inamicului comun" și au provocat haos pe străzi

Capitala Bulgaria, Sofia, a fost scena unor violențe de amploare pe străzi, la meciul cu Ungaria, din preliminariile pentru Euro 2024. Suporterii echipelor de fotbal nu au mai ținut cont de rivalitate și s-au unit împotriva a ceea ce ei numesc "inamic comun".

Mai multe facțiuni ale ultrașilor și-au anunțat din timp protestul, au cerut demisia președintelui Federației de Fotbal, Borislav Mihailov, și au creat un adevărat haos pe străzi. Aceștia au aruncat cu materiale pirotehnice spre jandarmi, s-au băut cu forțele de ordine și au existat răniți de ambele părți, mașini incendiate, străzi blocate și alte distrugeri, conform Ministerului bulgar de Interne.

Violențe la Sofia, înaintea meciului Bulgaria - Ungaria

Pentru a-i dispersa pe fani, poliția a fost nevoită să folosească tunurile cu apă. Însă aceștia s-au regrupat pe străzile mai mici din preajma arenei Vasil Levski, unde au dar foc unei dube a jandarmeriei.

Astfel, oficialii au decis ca meciul Bulgaria - Ungaria să se joace cu tribunele goale, deși, inițial, Federația voia să mute partida la Varna. Cu toate acestea, mulți fani maghiari au decis să călătorească în Bulgaria, deși nu li se permitea accesul pe arenă, pentru că își planificaseră de ceva timp deplasarea. În plus, ei intenționau să li se alăture protestatarilor bulgari.

"Federația bulgară de Fotbal a oferit UEFA garanțiile necesare din partea autorităților locale și a conducerii stadionului din Sofia pentru a găzdui meciul de pe stadionul Vasil Levski fără spectatori", se arată într-un comunicat al UEFA.

Fanii au spus că mișcarea lor e una "fără precedent", deoarece nu există niciun alt caz în istoria fotbalului în care o federație a cerut în mod voit să găzduiască un meci de fotbal fără suporteri.

Meciul Bulgaria - Ungaria s-a terminat 2-2, însă bulgarii nu mai aveau, de ceva timp, șanse de calificare la Euro 2024. Ei sunt pe ultimul loc în grupă, iar Ungaria e lider, cu o etapă rămasă de disputat. Ultima dată când Bulgaria a participat la un Campionat European a fost în 2004.

Borislav Mihaylov se află de peste 18 ani la conducerea Federației bulgare de Fotbal.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE