Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Raport FMI: Economia Chinei va intra în declin în următorii ani

Creșterea economică din China va încetini în următorii ani, slăbită de o criză imobiliară fără precedent și de schimbările din contextul internațional, se arată într-o analiză a France Presse. Sectorul imobiliarele și cel al exporturilor au fost de mult timp doi piloni ai creșterii în cea de-a doua cea mai mare economie a lumii, fiecare susținând câteva milioane de angajați.

Un tribunal din Hong Kong a dispus luni lichidarea companiei Evergrande, fostul număr unu în domeniul imobiliar din China. Această companie susținută de guvernul chinez a înregistrat datorii astronomice estimate anul trecut la 328 de miliarde de dolari.

Declinul sectorul imobiliarele și cel al exporturilor influențează negativ economia cineză

-Raport FMI

La rândul lor, exporturile chineze au cunoscut anul trecut primul declin în șapte ani, penalizate de tensiunile geopolitice și cererea globală lentă. Guvernul communist de la Beijing a mărit măsurile de sprijin pentru aceste sectoare în ultimele luni, dar fără rezultate imediate.

Raportul FMI citează alți factori care au dus la o încetinire a creșterii economice a chinezilor: scăderea productivității și îmbătrânirea populației. Potrivit unui raport al Fondului Monetar Internațional, produsul intern brut al Chinei ar trebui să scadă de la 4,6%, cât este actualmente, la 3,5% până în 2028.

Potrivit think tank-ului Tufts Now, miracol creșterii economice chineze a fost treptat umbrit de consecințele unor decizii politice eronate luate de regimul comunist de la Beijing: măsurile excesive din cauza COVID-19, politica demografică în declin, stagnarea sectorului imobiliar. Totodată, retorica naționalistă a liderului chinez Xi Jinping a alimentat o înrăutățire a relației cu partenerii occidentali ai Chinei. Acest fapt amenință și mai mult perspectivele de creștere ale țării.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE