Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Publicitatea la jocurile de noroc, interzisă în Bulgaria. Parlamentul a adoptat legea

Parlamentarii bulgari au adoptat în unanimitate o lege prin care se interzice publicitatea la jocurile de noroc. Măsura vizează toate formele de media.

Noua lege urmărește să combată dependența de jocuri de noroc și să protejeze populația vulnerabilă a țării de această practică nocivă.

Publicitatea la jocurile de noroc, interzisă în Bulgaria

Anastasia Dimitrova, Euronews Bulgaria: "Interzicerea publicității pentru jocurile de noroc în mass-media este deja realitate în Bulgaria. Cu câteva săptămâni în urmă, parlamentarii au adoptat legea fără obiecții. Între cele două lecturi ale Legii jocurilor de noroc, peste 20 de avize negative au fost trimise parlamentului, cu privire la modificările referitoare la restricțiile de publicitate. Mass-media, cluburile sportive și chiar Ministerul Sportului s-au opus măsurii.

Totuși, textul a fost adoptat, chiar cu măsuri restrictive înăsprite. Este interzisă publicitatea pentru jocurile de noroc în mass-media, în apropierea instituțiilor de învățământ și pe clădiri, iar amenzile sunt de până la 30 de mii de leva pentru cei care încalcă legea.

Între timp, era așteptat ca președintele bulgar Rumen Radev să se opună prin veto legii, dar nu a făcut așa ceva, deci interdicția este acum realitate. Unii analiști consideră adoptarea acestei legi, în ultima zi înainte de dizolvarea parlamentului, drept campanie electorală. Și lumea sportivă a reacționat. Dacă veniturile din publicitate vor scădea, și activitățile din lumea sportului se vor reduce.

Este important de știut că restricția privind publicitatea nu se aplică doar societății de stat, deoarece aceasta are obligația de a aloca profiturile sale bugetului pentru sport și celui pentru sănătate. Lucru care nu se aplică operatorilor privați.

Organizațiile de protecție a copilului, psihologii, grupurile pentru dependenții de jocuri de noroc, experții media și cetățenii solicită această interdicție de ani de zile, prin petiții online.

Se estimează că interdicția totală va priva radiodifuzorii și alte instituții media online de venituri de aproximativ 170 de milioane de leva (aproximativ 87 de milioane de euro) obținute din industria jocurilor de noroc. Într-un document de luare de poziție al Asociației Radiodifuzorilor din Bulgaria, se afirmă că introducerea unei interdicții totale a publicității pentru jocurile de noroc, la mijlocul anului, este o lovitură pentru independența financiară a mass-mediei, deoarece o mare parte din bugetul sectorului provine din publicitate. Se așteaptă ca, după alegeri, statul să analizeze modul prin care îi va despăgubi pe cei afectați de restricții."

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE