Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Protest pe biciclete în Spania. Oamenii sunt nemulțumiți de desființarea pistelor de ciclism

Bicicliștii și ecologiștii din Spania sunt nemulțumiți din cauza deciziei unor administrații locale de a desființa pistele de ciclism. Decizia a fost luată în acele orașe în care conservatorii au ajuns la guvernare, alături de extrema dreaptă.

În multe cazuri pistele au fost amenajate cu fonduri europene, ca parte a unui proiect al Uniunii Europene de reducere a emisiilor.

Protest pe biciclete

Străzi pline de bicicliști. Sute de oameni au protestat astfel față de anunțul de eliminare a pistelor de biciclete făcut de noua administrație locală, formată din conservatorii de la Partidul Popular și extrema dreaptă Vox, din orașul spaniol Elche.

Protestul față de controversata decizie a autorităților locale nu a avut însă niciun efect. Două luni mai târziu, una dintre pistele de ciclism a fost eliminată de noul consiliu local.

"Am avut mai multe accidente de bicicletă și vă asigur că, în momentul în care vor elimina pistele de biciclete, nu voi mai folosi bicicleta, pentru că îmi este frică", spune o femeie.

Partidul Popular susține că nu este împotriva pistelor de biciclete, dar unele dintre ele sunt greșit amplasate, ceea ce le face să fie periculoase și să interfereze cu traficul rutier.

Poziția este împărtășită și de asociația comercianților.

Carmen Alarcón, președintele asociației comerciale: "Dacă pistele de biciclete fac să dispară spațiile de parcare și benzile rutiere, este o problemă. Este necesară pista de biciclete, orașul are nevoie de ea, dar trebuie să fie bine amplasată."

Dar securitatea și amplasarea pistei nu sunt singurele motive de neînțelegeri între bicicliști și șoferi.

Pistele de biciclete din Elche au fost finanțate ca parte a unui proiect mai amplu al Uniunii Europene de dezvoltare a zonelor cu emisii reduse în orașe.

Potrivit lui Esther Diez, fost consilier pentru mobilitate, orașul ar putea fi nevoit acum să ramburseze fondurile.

Esther Díez, consilier local: "Trebuie să ținem cont de faptul că Elche a primit aproximativ 15 milioane de euro din fonduri europene care sunt în pericol, dacă nu este dezvoltată zona cu emisii reduse, deoarece aceste fonduri sunt condiționate de amenajarea întregii zone care să asigure calitatea aerului în oraș."

Deși noua administrație locală a refuzat să comenteze pe acest subiect, a anunțat că se vor face 1.500 de noi locuri subterane de parcare în centrul orașului.

Au fost luate decizii similare și în alte capitale regionale din Spania în care Partiul Popular a preluat guvernarea.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE