Urmărește Euronews România la cei mai importanți operatori de cablu TV din țară: Digi (canalul 66), Orange (canalul 106), Vodafone (canalul 410).

Proiect: Salariul minim brut pe economie crește de la 1 octombrie. Aproape 2 milioane de salariați vor beneficia de majorări

Publicat de: Euronews

Ministerul Muncii și Solidarității Sociale a pus în dezbatere publică miercuri proiectul de Hotărâre de Guvern care majorează salariul de bază minim brut pe ţară.

În momentul de față, salariul de bază minim brut pe ţară garantat în plată este 3.000 lei lunar. Prin acest act normativ se propune ca salariul de bază minim brut pe ţară să fie majorat la 3.300 lei lunar începând cu data intrării în vigoare a prezentei hotărâri de Guvern, ceea ce reprezintă o creștere de 10%, față de septembrie 2023.

Câți angajați sunt vizați de creșterea salariului minim brut la 3.300 de lei

„Începând cu data de 1 octombrie 2023, salariul de bază minim brut pe ţară garantat în plată, prevăzut la art.164 alin.(1) din Legea nr.53/2003 - Codul muncii, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, se stabileşte în bani, fără a include sporuri şi alte adaosuri, la suma de 3.300 lei lunar, pentru un program normal de lucru în medie de 165,333 ore pe lună, reprezentând 19,96 lei/oră”, se arată în cadrul proiectului de Hotărâre de Guvern pentru creşterea salariului minim.

În România beneficiază în prezent de salariul minim brut garantat în plată un număr de circa 1,5 miloane de salariați, ceea ce reprezintă un procent de aproximativ 28% din numărul total de salariați activi. De majorarea salariului de bază minim de 3.300 de lei vor beneficia un număr de 1.867.588 salariați, se arată în nota de fundamentare.

„Se estimează că majorarea salariului de bază minim brut pe țară garantat în plată va avea efecte pozitive la nivel social prin stimularea ocupării și prin creşterea puterii de cumpărare a salariaţilor”.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE