Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Înmatricularea și radierea mașinilor se vor putea face online. Proiectul MAI, aprobat de Guvern

Publicat de: Mirabela Vasile

Guvernul a aprobat, miercuri, ordonanța de urgență prin care înmatricularea și radierea mașinilor vor putea realizat online, fără a mai fi necesară ca proprietarii autoturismelor sau a vehiculelor să meargă la serviciile publice comunitare.

”Actul normativ aprobat astăzi creează cadrul legal pentru conceperea, operaționalizarea și gestionarea unei aplicații prin care cetățenii care doresc să înmatriculeze un vehicul, să transcrie dreptul de proprietate, sau să radieze un vehicul, să poată face acest lucru fără a mai fi nevoie să se deplaseze la un sediu al serviciilor de înmatriculare.

Aplicația va fi gestionată de Direcția Generală Permise de Conducere și Înmatriculări din Ministerul Afacerilor Interne și va permite cetățenilor să introducă un set minim de date necesare identificării vehiculului și, după caz, eventuale înscrisuri în formă electronică necesare operațiunilor de înmatriculare, transcriere a transmiterii dreptului de proprietate asupra unui vehicul, emitere a unui nou certificat de înmatriculare, radiere din circulație, precum și declarare fiscală sau radiere din evidențele fiscale (documente de transfer al dreptului de proprietate încheiate în afara platformei, dovada declarării furtului vehiculului, certificat de distrugere, etc.)”, se arată într-un comunicat al Ministerului de Interne.

Înmatricularea mașinii, realizată online. Lucian Bode: ”Este un nou pas spre normalitate”

Potrivit MAI, posibilitatea de a înmatricula sau radia on-line un vehicul reprezintă scutirea de drumuri, la mai multe instituții, pentru peste un milion și jumătate de cetățeni, care solicită aceste proceduri anual.

”Este un nou pas spre normalitate, normalitate confirmată și de succesul de care se bucură în rândul cetățenilor români celelalte proiecte de digitalizare implementate la nivelul Ministerului Afacerilor Interne în mandatul meu: eliberarea on-line a certificatului de cazier judiciar, accesarea on-line a istoricului sancțiunilor auto, programarea prin intermediul platformei hub.mai.gov.ro pentru eliberarea pașaportului, obținerea avizelor pentru construcții și amenajarea teritoriului în format on-line”, a afirmat ministrul de Interne, Lucian Bode.

În anul 2022 au fost eliberate 1.455.388 certificate de înmatriculare (exceptând documentele emise ca duplicat al unor certificate deteriorate, pierdute sau furate) și au fost efectuate 167.847 operațiuni de radiere. Aplicația este programată să devină operațională în cursul acestui an.

Un proiect de ordonanță de urgență lansat în dezbatere de Ministerul Afacerilor Interne transpune operațiunile legate de vânzarea, înmatricularea sau radierea din circulație a vehiculelor și în online, prin intermediul unei platforme informatice.

Astfel, platforma va putea fi folosită și pentru declararea la organul fiscal a dobândirii sau înstrăinării autovehiculelor.

”Este încă un pas înainte pe care România îl face pe drumul transformării digitale, după lansarea aplicației ghișeul.ro și a cazierului judiciar online gratuit. Ne propunem să îi oferim cetățeanului o viață mai ușoară, o relație directă cu instituțiile statului, servicii ușor accesibile și transparente, 24 de ore din 24, 7 zile din 7.

La elaborarea acestui act normativ, am colaborat excelent cu Ministerul Afacerilor Interne. Le mulțumesc și colegilor din Ministerul Finanțelor, respectiv din Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației și Ministerul Transporturilor și Infrastructurii, care au făcut parte din grupul de lucru, împreună cu experții MCID-ADR.

După adoptarea proiectului de Ordonanță de Urgență, MAI va dezvolta o platformă, în termen de 6-12 luni, ceea ce va permite înmatricularea și radierea online a autovehiculelor, în primă fază pentru acele autovehicule deja înmatriculate în România.

Un stat digitalizat este un stat mai prietenos cu cetățeanul, iar digitalizarea înseamnă dezvoltare și creșterea calității vieții pentru toți românii.”, a declarat Sebastian Burduja, ministrul cercetării inovării și digitalizării.

Ce mai prevede documentul

Totodată, proiectul mai prevede eliminarea actualei obligații a autorității de înmatriculare de a înscrie datele despre proprietarii de vehicule în cartea de identitate a vehiculului. Astfel, operațiunile din domeniul înmatriculării vehiculelor se vor putea face integral online, fără a fi necesară depunerea documentului în original.

Anul trecut au fost înmatriculate aproape 130.000 de autoturisme noi și peste 320.000 de mașini aduse din străinătate. În viitor, se estimează o creștere continuă a acestor cifre.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE