Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Proiect: Despăgubiri pentru anii în care România nu a fost în Schengen. Europarlamentar: Toate compensațiile financiare să fie calculate din iunie 2011

Publicat de: Euronews

Se fac demersuri în Parlamentul European pentru ca România să primească despăgubiri pentru toți anii în care NU a fost membră Schengen, deși îndeplinea criteriile. Europarlamentarul USR Vlad Gheorghe a depus un amendament la rezoluția de susținere a României și Bulgariei, care va fi discutat luna viitoare, în Parlamentul European.

Cu această ocazie, politicianul cere Comisiei Europene să calculeze banii pierduți de România din cauză că țara noastră nu face parte din spațiul de liberă circulație, deși îndeplinim criteriile tehnice, încă din anul 2011.

Aderarea la spațiul Schengen este un drept și o obligație asumată prin Tratatul de Aderare la Uniunea Europeană. Potrivit unei analize făcute de o firmă de consultanță citată de Răzvan Nicolescu, fost ministru al Energiei, România pierde lunar 200 de milioane de euro pentru că nu este parte din Spațiul Schengen.

La sfârșitul lunii aprilie, Austria a arătat că nu și-a schimbat opțiunea și nu vede România în Schengen prea curând.

”Nu avem o dată pentru aderare, dar suntem departe de momentul în care sistemul de frontieră este funcțional”, a transmis Gerhard Karner, ministrul austriac de Interne la București.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE