Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

UPDATE: Tentativă de asasinat asupra procurorului șef al Bulgariei. Poliția Română neagă implicarea în anchetă

Procurorul şef al Bulgariei, Ivan Gheşev. a scăpat fără vreo rană, luni, după explozia unui dispozitiv la trecerea maşinii sale oficiale. Parchetul Bulgariei a afirmat că tratează explozia drept act terorist, deşi Ministerul de Interne a vorbit doar despre un "incident", scrie EFE.

Atentatul a avut loc pe drumul de la Samokov către capitala Bulgariei. Autoritățile de la Sofia spun clar că nu a fost vorba de o acțiune de intimidare, ci o încercare de a-l ucide pe procurorul general.

Potrivit anchetatorilor, cel mai probabil, procurorul general a fost urmărit, iar operațiunea a fost bine pusă la punct.

Teodor Lazarov, jurnalist Euronews Bulgaria, transmite că premierul Galab Donev a convocat o întâlnire cu șefii tuturor serviciilor de securitate. S-a anunțat că va fi constituit un grup de lucru care va aduna informații despre caz, pentru a-i prinde pe autorii atentatului. Procurorul general adjunct, Borislav Sarafov a declarat că explozivul a fost produs de un profesionist. Potrivit lui Sarafov, în zonă nu a fost găsit niciun al doilea dispozitiv exploziv.

02/05/2023 , 16:14

Poliția Română: ”Nu suntem implicați în ancheta bulgarilor”

Poliția Română nu este implicată în investigația din Bulgaria care vizează tentativa de asasinat asupra procurorului șef bulgar, Ivan Geshev. Potrivit unor surse din Ministerul de Interne român, autoritățile de la Sofia nu au cerut sprijin oficialilor din țara noastră. De asemenea, nu există informații despre implicarea unui cetățean român în atacul asupra lui Geshev și familiei sale.

Aceleași surse au spus pentru Euronews România că informațiile de această natură sunt pure speculații ale unui jurnalist bulgar, care ar fi făcut conexiuni care nu se verifică.

02/05/2023 , 16:14

Kovesi: ”Infractorii care atacă oameni din sistemul judiciar sunt extrem de periculoși”

Parchetul European a reacționat după atacul asupra procurorului șef al Bulgariei, Ivan Gheșev prin vocea Laurei Codruța Kovesi .

"Condamn cu desăvârșire atacul asupra Procurorului Șef al Bulgariei și le doresc domnului Gheșev și familiei sale să treacă cu bine peste acest incident traumatizant. În UE, (considerăm că) infractorii care atacă oameni din sistemul judiciar sunt extrem de periculoși, trebuie tratați ca atare și combătuți ferm. Sunt convinsă că Poliția Bulgară, procurorii și judecătorii vor lua măsurile potrivite pentru a proteja Legea și independența sistemului judiciar, că nu se vor lăsa până când vor face lumină în acest caz, îi vor descoperi pe responsabili și vor înțelege cum de s-a ajuns la o asemenea situație."

02/05/2023 , 14:25

Euronews Bulgaria: Ivan Gheșev a fost filat

Anchetatorii au declarat, pentru Euronews Bulgaria, că Ivan Gheșev a fost filat, iar tentativa de asasinat pare acțiunea unui/unor profesioniști. Oficialii bulgari au confirmat că au sporit măsurile de securitate în ceea ce-l privește pe procurorul șef.

Explozia a lăsat în urmă un crater cu diametrul de trei metri și adânc de câteva zeci de centimetri. În copacii din apropiere au fost găsite schije metalice de mărimea unor unghii, mai spun cei care investighează cazul.

În 2020, bulgarii au protestat la adresa lui Ivan Gheșev. L-au acuzat, la fel ca pe premierul de-atunci, Boiko Borisov, că a permis Mafiei să se infiltreze la vârf înalt în structurile de conducere a țării. Până la această oră, nimeni nu a revendicat atacul, etichetat drept "terorist" de autoritățile de la Sofia.

Petăr Todorov, secretar general în Ministerul de Interne, a menţionat că nimeni nu a fost rănit în "incidentul produs luni la ora 11:45 (ora locală, 08:45 GMT) pe şoseaua dintre Samokov şi Kovacevtsi, în direcţia Sofia". El a adăugat însă că "ameninţările la adresa vieţii şi sănătăţii oricărei persoane sunt absolut inacceptabile" şi guvernul va lua măsuri ferme.

"Bomba era clar menită să ucidă. Nu a fost destinată să intimideze, nu au fost artificii", a declarat la rândul său presei Borislav Sarafov, procuror adjunct şi director al Serviciului Naţional de Investigaţii, adăugând că familia lui Gheşev era cu el în vehicul.

Sarafov a mai precizat că dispozitivul conţinea aproximativ trei kilograme de explozibil.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE