Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Prima rectificare bugetară din 2022, adoptată de Guvern. Ministrul Finanțelor anunță ce se întâmplă cu măsurile sociale

Guvernul condus de Nicolae Ciucă a aprobat joi prima rectificare bugetară din 2022. Astfel, veniturile se majorează cu 30,4 miliarde de lei, iar cheltuielile cu 33 miliarde de lei.

"Astăzi a fost aprobată rectificarea bugetului de stat, prima rectificare din acest an, dar şi rectificarea bugetului de asigurări sociale de stat, plecând de la noile rezultate comunicate de Comisia Naţională de Prognoză care estimează o creştere reală de 3,5% în acest an, faţă de 4,6% cât a fost la bugetul iniţial, şi un PIB în valoare nominală la final de an de 1372,5 miliarde de lei, rezultatele privind veniturile bugetare pe primele şase luni precum şi analiza execuţiei bugetare pe primele şase luni la toţi ordonatorii de credite şi ţinând cont de priorităţile pe care le-am asumat la Guvern pe partea de pachete de sprijin pentru economie şi pentru cetăţeni, care au fost parţial finanţate în prima jumătate a anului şi continuă să fie finanţate prin această rectificare, prin suplimentările de cheltuieli la anumiţi ordonatori de credite", a anunţat ministrul Finanţelor, Adrian Câciu, la briefingul de la finalul şedinţei de Guvern, conform Agerpres.

Prima rectificare bugetară din 2022, adoptată de Guvern. Deficitul bugetar, la aproape 6% din PIB

Ministrul de Finanțe a explicat că veniturile bugetului general consolidat cresc, pe sold, cu suma de 30,4 miliarde lei, din care 29,1 miliarde lei din economia internă şi 1,3 miliarde lei din fonduri externe nerambursabile. De asemenea, cheltuielile bugetului general consolidat se majorează cu 33 miliarde lei.

Cheltuielile pentru investiţii cresc cu 3,4 miliarde lei, ajungând la 93,1 miliarde lei, în urcare cu 0,1 puncte procentuale, de la 6,7% din PIB la 6,8% din PIB.

În plus, deficitul bugetului general consolidat creşte cu 2,65 miliarde lei, la 80,15 miliarde lei, dar ca procent în PIB rămâne la 5,8%, conform proiectului publicat pe site-ul Secretariatului general al Guvernului.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE