Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Prima dezbatere pe legile justiției. Proiectele, criticate de societatea civilă și de magistrați

Comisia parlamentară specială pentru modificarea legilor justiției se întrunește astăzi în prima ședință. Cele trei proiecte de acte normative, dur criticate de societatea civilă și de asociații ale magistraților, au fost trimise Parlamentului în procedură de urgență.

Când am putea avea un vot final pe acest pachet legislativ?

Coaliția PSD, PNL, UDMR își dorește să fie cât mai repede trecute aceste modificări ale legilor justiției. Intenția lor este să dea votul final, până la sfârșitul lunii. Acest pachet a fost trimis de Guvern în Parlament, în procedură de urgență.

Au existat critici dure la adresa acestor modificări, propuse de ministrul liberal al Justiției Cătălin Predoiu.

Modificările ar trebui să repare ceea ce s-a modificat în perioada în care PSD era condus de Liviu Dragnea, însă, spun contestatarii acestor proiecte de acte normative, nu se întâmplă acest lucru. Prin propunerile făcute de ministerul Justiției nu se repară acele modificări aduse în legislatura trecută. Ba mai mult, controlul politic asupra justiției este întărit. Procurorii anticorupție, în special, pierd din puteri.

Pe de altă parte, ministrul Justiției și liderii coaliției de guvernare spun că aceste legi sunt extrem de importante pentru două obiective pe care România și le-a propus și ambele ar trebui să fie realizate în acest an, anume: ridicarea mecanismului de colaborare și verificare asupra țării noastre, din partea Comisiei Europene, dar și accederea țării noastre în Spațiul Schengen.

Astăzi este prima dezbatere. Vor fi mai mult chestiuni organizatorice, iar aceste modificări vor intra în dezbaterea unei Comisii speciale, exact cum s-a întâmplat și în legislatura trecută. Atunci comisia era condusă de Florin Iordache, acum este condusă de un liberal.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE