Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Previziuni economice sumbre pentru 2023. Consilierul guvernatorului BNR: „Nu vom pune punct inflației”

Anul 2023 va fi unul complicat din punct de vedere economic, a avertizat consilierul onorific al Băncii Naționale a României, Adrian Vasilescu. Într-un interviu acordat Euronews România, oficialul BNR a evidențiat că majoritatea economiilor europene vor intra în recesiune anul viitor.

„Nu o să punem punct inflației în 2023. Riscurile acestea care sunt peste noi, riscul geopolitic, în primul rând e război la graniță. În al doilea rând, este risc energetic. Problemele energetice sunt atât de grave încât toate planurile lumii privind tranziția energetică s-au blocat și s-au transformat în stopaj energetic.

Cu această inflație conviețuim. Nu avem cum să ne desprindem de ea. Nu avem cum să o lovim altfel de cum o fac alte mari țări; și America (SUA) și Franța și Germania”, a declarat Adrian Vasilescu, la Euronews România.

Consilierul guvernatorului BNR a mai afirmat că riscul unei recesiuni planează și peste tot în lume la ora actuală.

„Banca Națională și-a îndeplinit obiectivul pentru că ea stabilește o rată de politică monetară cu care să lovească inflația fără să producă recesiune, așa cum calculele. Și a reușit trei trimestre. Eu cred că i-a reușit și în trimestrul patru, dar asta o să aflăm abia în februarie 2023”, a menționat consilierul onorific al BNR.

Analist: România ar putea evita recesiunea cu ajutorul banilor din PNRR

Unii analiști economici văd însă sumbru mersul economiei în 2023.

„Economiile europene majoritatea vor intra in recesiune, chiar dacă nu va fi una brutală în 2023. Așadar, și România are toate șansele să intre în recesiune.

Ce ne-ar putea salva de la o recesiune dură ar fi să accesăm cât mai mulți bani de la UE prin PNRR sau celelalte programe”, a afirmat Dragoș Cabat, analist economic.

Avertismentele specialiștilor vin în contextul în care Uniunea Europeană s-a confruntat cu un an 2022 agitat. Multe dintre calamităţile care au zguduit UE în 2022 vor fi încă prezente în 2023, a evidențiat platforma media enr.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE