Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Preşedintele Consiliului European, în România. Charles Michel se va întâlni cu Klaus Iohannis la Cotroceni

Publicat de: Mirabela Vasile

Preşedintele Consiliului European, Charles Michel, va fi prezent, luni, în România. Oficialul eorpean va fi primit la Palatul Cotroceni de şeful statului, Klaus Iohannis.

Potrivit Administraţiei Prezidenţiale, cei doi înalţi demnitari vor avea convorbiri tete-a-tete şi oficiale.

La finalul acestora vor susţine declaraţii comune de presă.

Preşedintele Iohannis a participat, săptămâna trecută, joi şi vineri, la Bruxelles, la reuniunea Consiliului European de primăvară şi la Summitul Euro în format extins.

Ce este Consiliul European

Membrii Consiliului European sunt șefii de stat sau de guvern ai celor 27 de state membre ale UE, președintele Consiliului European și președintele Comisiei Europene.

Consiliul European a fost creat ca forum informal de dezbatere între șefii de stat sau de guvern ai statelor membre ale UE.

În 2009, Consiliul European a devenit una dintre cele șapte instituții ale UE în urma modificărilor introduse de Tratatul de la Lisabona.

Consiliul European stabilește orientarea generală și prioritățile politice ale UE, dar nu adoptă acte legislative, tratează chestiuni complexe și sensibile care nu pot fi soluționate la niveluri inferioare de cooperare interguvernamentală, definește politica externă și de securitate comună a UE, ținând cont de interesele strategice ale Uniunii și de implicațiile în domeniul apărării, desemnează și numește candidați pentru funcții importante la nivelul UE, cum ar fi președintele Comisiei Europene sau președintele Băncii Centrale Europene

Pentru fiecare chestiune, Consiliul European poate să îi ceară Comisiei Europene să elaboreze o propunere, să o transmite spre analiză Consiliului UE.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE