Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Presă: Franța dorește să continue cu contracte militare profitabile în România

Franța încearcă să continue cu contracte militare profitabile în România, după ce a trimis în țară tancuri de grup de luptă și un sistem de apărare aeriană, ca parte a eforturilor de consolidare a rândurilor NATO pe flancul estic, au declarat surse diplomatice, potrivit Reuters.

Parisul are un grup de luptă NATO în România de aproximativ 800 de soldați, inclusiv 500 de soldați francezi alături de alții din Țările de Jos și Belgia. Parisul a instalat, de asemenea, un sistem de rachete sol-aer.

Ministrul de Externe Catherine Colonna va vizita baza vineri, alături de omologii săi olandezi și români, înainte de a purta discuții cu oficiali români, inclusiv cu președintele Klaus Iohannis.

Aceste discuții se vor concentra pe războiul din Ucraina, exporturile de cereale și relațiile bilaterale, în special pe frontul militar, au spus oficialii francezi.

„Avem o relație strategică foarte puternică cu România. Au trecut 15 ani, dar realitatea este că de când am desfășurat batalionul Leclerc (tancuri) și Mamba (sistemul de apărare antiaeriană SAMP/T) parteneriatul a devenit mai dens”, a declarat o sursă diplomatică franceză înaintea vizitei.

În fruntea acestei liste ar fi finalizarea unui acord în valoare de aproximativ 1,2 miliarde de euro (1,35 miliarde de dolari) pentru vânzarea a patru nave de război pentru a ajuta la asigurarea securității în Marea Neagră.

Este în negocieri din 2019, dar a blocat parțial din cauza creșterii costurilor materiilor prime.

Marina României este cea mai puțin modernizată dintre ramurile sale militare. Țara, stat NATO din 2004 și membră UE din 2007, și-a majorat cheltuielile pentru apărare la 2,5% din PIB în acest an.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE