Urmărește Euronews România la cei mai importanți operatori de cablu TV din țară: Digi (canalul 66), Orange (canalul 169), Vodafone (canalul 410).

Franţa confirmă retragerea trupelor sale din Burkina Faso

De Euronews  •  

Distribuie

DIMENSIUNE TEXT

Franţa a confirmat miercuri că-şi va retrage trupele din Burkina Faso în termen de o lună, după ce junta militară care conduce această ţară a denunţat acordurile de apărare cu Franţa, aceasta din urmă văzându-şi astfel diminuată şi mai mult influenţa în regiunea Sahel după ce anterior şi-a retras trupele de asemenea din Mali, relatează AFP, citată de Agerpres.

„Am primit marţi formal denunţarea, de către guvernul burkinabez, a acordului din 2018 referitor la statutul forţelor franceze prezente în ţară. Conform termenilor acordului, denunţarea are efect la o lună după primirea notificării scrise”, a precizat MAE de la Paris, adăugând că Franţa va respecta „termenii acestui acord dând curs solicitării” formulate de guvernul de la Ouagadougou.

400 de militari din forțele speciale franceze se află în Burkina Faso

Un contingent de circa 400 de militari din forţele speciale franceze se află în prezent în Burkina Faso. Conform unor surse, Franţa examinează posibilitatea transferului acestui contingent în Nigerul vecin cu Burkina Faso, unde se află în prezent efective militare franceze.

Ajuns la putere în septembrie în urma unui puci militar, actualul preşedinte de tranziţie din Burkina Faso, căpitanul Ibrahim Traoré, a anunţat că doreşte diversificarea parteneriatelor externe, mai ales cele care privesc combaterea jihadismului în ţara sa confruntată din anul 2015 cu o spirală a violenţei provocată de grupări precum Al-Qaida şi Statul Islamic, prezenţa militară franceză nereuşind să împiedice atacurile acestora.

Ibrahim Traoré a cerut astfel Franţei să-şi retragă trupele, fără a rupe însă complet relaţiile cu Parisul, în timp ce noul guvern de la Ouagadougou a iniţiat o apropiere faţă de Rusia.

Distribuie

Taguri