Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Premierul spaniol, turneu în cinci țări din Balcanii de Vest pentru a-și arăta sprijinul față de aderarea la UE

Premierul Spaniei, Pedro Sánchez, a vizitat Skopje în ultima parte a turneului său în cinci țări din Balcanii de Vest: Serbia, Bosnia și Herțegovina, Macedonia de Nord, Muntenegru și Albania.

Scopul călătoriei sale este de a încuraja aceste națiuni să continue eforturile pentru a deveni state membre ale UE. În acest scop, el l-a felicitat pe prim-ministrul Macedoniei de Nord, Dimitar Kovačevski, pentru că negocierile privind acest proces au fost recent deblocate după ce Bulgaria, membră a UE, și-a ridicat dreptul de veto.

În cadrul unei conferințe de presă din timpul vizitei sale, Sánchez și-a exprimat sprijinul, spunând: „Ați făcut ceea ce trebuie, ați deblocat drumul care, fără îndoială, va conduce Macedonia de Nord acolo unde îi este locul, adică în Uniunea Europeană. Macedonia de Nord este europeană atât din punct de vedere geografic, cât și istoric. Iar acum sunteți cu un pas mai aproape de obiectivul mult dorit”.

Integrarea UE în Balcanii de Vest

Duminică, în Muntenegru, Sánchez l-a asigurat, de asemenea, pe președintele Milo Djukanovic că țara „are totul” pentru a deveni „un mare exemplu” pentru integrarea în UE în Balcanii de Vest.

În Bosnia, aspirațiile europene ale Sarajevoului au fost, de asemenea, susținute de premierul spaniol. El le-a cerut liderilor săi să reducă tensiunile interne, să se angajeze în dialog și să avanseze împreună în ceea ce privește reformele necesare pentru a deveni membru.

Bosnia și Herțegovina este țara care a rămas cel mai mult în urmă în ceea ce privește cererea de aderare la UE, neavând încă statutul de țară candidată.

Toate țările din Balcani se află în diferite stadii ale procesului de aderare la UE. Cu toate acestea, oficialii UE au încercat recent să încurajeze guvernele din aceste țări să avanseze cu reformele, pe fondul preocupărilor legate de eforturile Rusiei de a-și spori influența în regiune.

Luni, Sánchez își va încheia turneul în Balcanii de Vest în Albania. Kosovo a fost exclus din călătorie, deoarece Spania nu recunoaște independența sa față de Serbia.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE