Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Premierul Poloniei: Unele state din UE se comportă într-un "mod foarte egoist" în abordarea crizei energetice

Unele state membre ale Uniunii Europene se comportă într-un "mod foarte egoist" în abordarea crizei energetice, a declarat premierul polonez Mateusz Morawiecki într-un interviu acordat Euronews.

Declarația a fost făcută în contextul în care miniștrii Energiei din UE nu au reușit încă o dată să ajungă la un acord privind impunerea primei plafonări a prețurilor la gaze.

Polonia este unul dintre principalii susținători ai plafonării prețurilor, alături de Grecia, Belgia, Italia și Malta.

Cine se opune

Germania, Țările de Jos, Danemarca, Austria, Estonia și Luxemburg sunt extrem de sceptice cu privire la această măsură care nu a mai fost testată și se tem că aprovizionarea cu energie ar putea fi pusă în pericol.

Care ar fi plafonul

Discuțiile au în vedere, printre altele, cifra în jurul căreia ar trebui calculat plafonul: Comisia Europeană a propus inițial 275 de euro pe Mwh. Acest lucru a înfuriat facțiunea pro-plafonare, care preferă un interval în jurul valorii de 200 de euro, nivel respins de grupul împotriva plafonării.

"Unele țări, care trebuie să gestioneze această criză din punctul de vedere al prețurilor la gaz și la petrol, procedează într-un mod foarte, foarte egoist. Nu văd lucrurile în perspectivă", a declarat Morawiecki, miercuri seara pentru Euronews.

"Plafonarea prețului la gaze ar trebui să se situeze undeva la mijloc între așteptările noastre și unele așteptări ale Germaniei și ale Olandei, și ale celorlalți. Cu toate acestea, modul în care s-au încăpățânat să blocheze această propunere este pentru mine destul de îngrijorător, pentru că eu cred că suntem încă departe de a fi găsit un compromis privind plafonarea prețului la gaze", a mai spus oficialul polonez.

Morawiecki i-a îndemnat pe colegii săi să depășească diferențele politice și să găsească un "numitor comun" care să împiedice creșterea record de prețuri înregistrată în timpul verii.

"Ne așteptăm ca Executivul European să fie mai curajos și mai hotărât în stabilirea unui nivel adecvat al prețului la gaze", a mai declarat premierul polonez.

"Mă aștept ca soluția europeană să fie elaborată cât mai repede posibil, iar apoi această soluție să fie favorabilă pentru economia și dezvoltarea Europei în acest an și în anii următori."

Discuțiile în jurul plafonării gazelor vor continua luni, când miniștrii Energiei din UE urmează să se reunească din nou la Bruxelles.

Bruxelles "intervine brutal"

În interviul acordat Euronews, Morawiecki a discutat despre războiul din Ucraina, sancțiunile impuse Rusiei și actuala disensiune dintre Bruxelles, pe de o parte, și Budapesta și Varșovia pe de altă parte.

Întrebat dacă cetățenii europeni plătesc un preț prea mare pentru impactul sancțiunilor, Morawiecki s-a grăbit să sublinieze că "cel mai mare preț din Europa este plătit de Ucraina" și a respins ideea de a oferi "garanții de securitate" Moscovei, așa cum a sugerat în mod discutabil președintele Franței, Emmanuel Macron.

"Ucrainenii mor pentru libertatea noastră, pentru siguranța noastră și pentru o pace mai bună în întreaga Europă", a declarat Morawiecki.

"Rusia, fiind o superputere, slăbită, dar având totuși arme nucleare și având o armată puternică, chiar nu are nevoie de securitate sau de garanții, pentru că au garanțiile în propriile mâini. Singura țară care are nevoie de sprijin și garanții pentru suveranitatea și securitatea ei este Ucraina", mai spune el.

Morawiecki a luat apărarea Ungariei, care a devenit săptămâna aceasta prima țară din UE căreia i s-a suspendat o parte din fondurile europene, în temeiul unui nou mecanism de condiționalitate privind statul de drept.

"În ceea ce privește abordarea Uniunii Europene față de Ungaria, cred că, având în vedere că Ungaria are un guvern destul de conservator, acesta este unul dintre motivele pentru care Ungaria este atât de mult atacată", a explicat oficialul.

Atitudinea UE față de Polonia, nejustificată

"O parte semnificativă, dacă nu chiar toate atacurile sunt nejustificate."

Morawiecki a criticat, de asemenea, Comisia Europeană pentru că a inițiat o acțiune în justiție împotriva Poloniei în legătură cu o serie de reforme judiciare care, în opinia executivului UE, reprezintă o amenințare la adresa separării puterilor.

Deși Polonia a susținut mult timp că reformele sunt necesare pentru a elimina ceea ce oficialul susține că sunt reminiscențe din perioada comunistă, guvernul a acceptat să desființeze mecanismul disciplinar al judecătorilor, declarat ilegal în conformitate cu legislația UE, pentru a debloca planul de redresare COVID-19 al țării, în valoare de 35 de miliarde de euro.

Până în prezent, nu a fost deblocat niciun ban, deoarece Comisia nu este pe deplin mulțumită de transformările realizate de Varșovia.

"Suntem vizați de Comisia Europeană tot timpul în ultimii ani, pentru că Executivul european nu este de acord cu repararea, cu reformarea sistemului judiciar post-comunist", a declarat Morawiecki.

"Ei continuă să intervină în mod foarte brutal dincolo de competențele lor, care nu sunt incluse în tratate. Și noi suntem destul de zgomotoși în legătură cu acest lucru. Deci, de aceea, sunt atât de surprins de abordarea lor din ultimii ani", a conchis el.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE