Sindicatul Lucrătorilor Poştali din România (SLPR) urmează să protesteze în perioada 9-13 octombrie la Ministerul Cercetării, Inovării şi Digitalizării, conform unui comunicat al organizaţiei.
Pichetele se vor desfăşura zilnic, în intervalul orar 10:00 - 12:00.
În ceea ce priveşte motivele acţiunilor de protest, sindicatul menţionează lipsa unui sistem de salarizare transparent, motivant şi nediscriminatoriu care a condus la situaţia „inacceptabilă de astăzi din Poşta Română, în care circa 17.000 dintre angajaţi, adică 80% din personal, se află la salariul minim pe economie, indiferent de funcţie, studii, responsabilităţi, experienţă profesională”.
„Riscul uriaş ca, odată cu creşterea salariului minim pe economie, de la 1 ianuarie 2024, Poşta Română să intre în procedură de insolvenţă sau să concedieze multe mii de angajaţi; lipsa politicilor coerente de dezvoltare şi sustenabilitate a Companiei Naţionale Poşta Română amplifică pericolul pierderii de locuri de muncă din rândul agenţilor poştali, al factorilor, oficiantelor, diriginţilor, lucrătorilor din tranzite, mai ales în lipsa abordării rapide a unor noi linii de business; lipsa de transparenţă şi predictibilitate în actul de management; salariaţii, în marea lor majoritate aflaţi la vârsta de peste 50 de ani, nu cunosc intenţiile acţionarului majoritar şi managementului Poştei Române cu privire la viitorul Companiei pentru următorii 5-7 ani; lipsa dialogului social la nivelul Poştei Române sporeşte nemulţumirile şi îngrijorările angajaţilor, mărind riscul declanşării de conflicte”, se spune în comunicat.
Sindicatul cere implicarea urgentă a acţionarului majoritar al Poştei Române în identificarea şi implementarea de măsuri care să stopeze declinul companiei şi să conducă la începerea unui proces de dezvoltare sustenabilă a acesteia, cu efecte benefice şi pentru siguranţa şi calitatea locurilor de muncă.
Postașii ies în stradă, în perioada 9-13 octombrie. Protestatarii cer să fie stopat declinul companiei
Taguri
ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE
1 min
Adio birou fix: spațiile de coworking atrag tot mai mulți antreprenori și angajați
A merge la muncă în anul 2025 nu mai echivalează neapărat cu a merge la locul de muncă. E ceva ce putem face de acasă, de pe o insulă exotică sau din spații speciale de coworking. Acestea din urmă câștigă tot mai mult teren.
1 min
1 min
Trainica relație a românilor cu micii. Se spune că strămoșii mititeilor ar data din epoca Imperiului Bizantin
În urmă cu aproape 150 de ani, într-o revistă satirică, „Ghimpele”, un ziarist al vremii scria despre un preparat preferat al bucureștenilor: cârnații mititei. Chiar și Caragiale povestea că, la terasele din Bucureștii de altădată, alături de un țap de bere, găseai și o porție de mici.
1 min
1 mai la Mamaia Nord și Năvodari. Unitățile de cazare sunt ocupate 100%, cu rezervări încă din februarie, deși amenajările încă nu sunt gata
Cât de pregătite sunt stațiunile aflăm într-o serie de reportaje care ne prezintă radiografia litoralului românesc de la nord la sud, pentru zecile de mii de turiști așteptați la distracția din ultima lună de primăvară.
1 min
Expoziție foto pentru nevăzători, la Iași. Imaginile se pot simți, iar poveștile lor pot fi auzite sau citite în Braille
La Iași, a fost deschisă o expoziție unde fotografiile sunt transpuse în forme și cuvinte. Imaginile în relief pot fi simțite, dar și citite cu ajutorul alfabetului Braille.
1 min
Locurile de muncă pentru tineri, amenințate de Inteligența Artificială. Lipsa experienței de muncă, taxată
Locurile de muncă pentru începători sunt preluate din ce în ce mai mult de inteligența artificială, arată un studiu al unei companii de consultanță și audit. Două treimi dintre companiile globale mari spun că angajații recrutați recent sunt insuficient pregătiți pentru rolurile pe care le ocupă.