Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Polonia cere Chinei să condamne agresiunea rusă împotriva Ucrainei

Publicat de: Euronews

Polonia a cerut vineri Chinei să condamne agresiunea rusă împotriva Ucrainei, a informat Ministerul de Externe de la Varşovia, conform AFP.

Cu ocazia unei întrevederi cu emisarul special chinez Li Hui, însărcinat cu problema ucraineană, viceministrul polonez de externe Wojciech Gerwel "şi-a exprimat speranţa că China (...) va condamna agresiunea Rusiei şi va face presiuni asupra Rusiei pentru ca aceasta să revină la respectarea principiilor dreptului internaţional", arată un comunicat ministerului.

Li a sosit la Varşovia după o vizită de două zile la Kiev, în cadrul unui turneu în Europa pentru promovarea planului chinez de reglementare a conflictului între Rusia şi Ucraina. Beijingul a anunţat că diplomatul va ajunge şi în Rusia, Franţa şi Germania.

Ministerul polonez de Externe a subliniat că Gerwel a condamnat ameninţările nucleare din partea Moscovei. "Polonia contează pe acţiuni concrete ale Chinei faţă de Rusia - statul agresor care şantajează lumea cu folosirea acestor arme", a declarat oficialul.

Comunicatul citat mai arată că "Polonia observă cu îngrijorare declaraţiile de la Beijing privind dorinţa de a întări în continuare relaţiile bilaterale cu Rusia, statul agresor".

Relații strânse între Rusia și China

Relaţiile între Chia şi Rusia sunt strânse; preşedintele chinez Xi Jinping a făcut în martie o vizită la Moscova, unde a declarat că legăturile bilaterale "intră într-o eră nouă". Pe de altă parte, Beijingul susţine că este neutru în conflictul ruso-ucrainean şi a fost criticat pentru refuzul de a condamna invazia rusă în Ucraina.

Li a apreciat săptămâna aceasta, în dialogul cu ministrul ucrainean de externe Dmitro Kuleba şi cu alţi oficiali, că "nu există un panaceu pentru rezolvarea crizei".

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE