Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Petrolul scade cu 2% din cauza temerilor legate de recesiune și a umflării stocurilor de carburanți din SUA

Prețul petrolului a scăzut joi cu aproximativ 2 dolari pe baril, ajungând la cel mai scăzut nivel de la sfârșitul lunii martie, tras în jos de temerile că o posibilă recesiune ar putea afecta cererea de combustibil și după o creștere a stocurilor de benzină din SUA, potrivit Reuters.

Contractele futures pentru petrolul Brent s-au stabilit la 81,10 dolari pe baril, pierzând 2,02 dolari, sau 2,4%. Contractele futures pentru petrolul West Texas Intermediate (WTI) s-au stabilit la 77,29 dolari pe baril, pierzând 1,87 dolari, sau 2,4%.

Ambele repere au scăzut miercuri cu 2% și se află la cel mai scăzut nivel de chiar înainte de anunțul surpriză al OPEC+ privind reducerea producției.

"Până la urmă, unul dintre motivele importante pentru care alunecăm este teama de recesiune", a declarat Bob Yawger, director executiv al contractelor futures pe energie la Mizuho.

Stocurile de benzină au crescut în mod neașteptat

Numărul americanilor care au depus noi cereri de indemnizații de șomaj a crescut moderat săptămâna trecută, indicând o încetinire a pieței muncii după un an de creșteri ale ratelor dobânzilor de către Rezerva Federală a SUA și alimentând îngrijorările legate de o încetinire a cererii de combustibili.

Stocurile de benzină au crescut în mod neașteptat săptămâna trecută cu 1,3 milioane de barili, până la 223,5 milioane de barili, a anunțat miercuri Administrația americană pentru Informații în domeniul Energiei în raportul său.

Cererea implicită de benzină a scăzut, de asemenea, cu 3,9% față de nivelurile de anul trecut, până la 8,5 milioane de barili pe zi. Între timp, stocurile de țiței din SUA au scăzut cu 4,6 milioane de barili, dar analiștii au spus că această scădere ar putea fi de scurtă durată.

"Deși scăderea de ieri a stocurilor de țiței de peste 4,5 milioane de barili de la EIA a părut încurajatoare, toată reducerea a fost legată de o creștere a activității de export de țiței care ar putea fi ușor inversată în raportul EIA de săptămâna viitoare", a declarat Jim Ritterbusch de la firma de consultanță Ritterbusch and Association.

Atenuând unele îngrijorări legate de o recesiune indusă de o majorare a ratelor în cea mai mare națiune consumatoare de petrol din lume, economiștii chestionați de Reuters se așteptau ca Fed să încheie procesul de înăsprire cu o ultimă majorare a ratelor cu 25 de puncte de bază în luna mai.

În Marea Britanie, inflația persistentă de două cifre a consolidat așteptările privind o nouă majorare a ratei de dobândă a Băncii Angliei.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE