Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Peste 700 de copii în stare gravă, transferați în afară. În ultimii patru ani, 200 de zboruri au fost efectuate de Asociația Blondie

Peste 700 de copii cu boli grave sau rare au fost transportați în străinătate în ultimii patru ani. Efortul se datorează Asociației Blondie, care a ajuns la zborul cu numărul 200. Doi copii vor ajunge în Italia, pentru a fi operați, deoarece în România nu se poate. Cei mai mulți copii duși în străinătate au mai puțin de un an și au malformații rare la inimă, rinichi, plămâni, creier sau afecțiuni oncologice. 

Adriana are două fetițe gemene, însă, una dintre ele a fost diagnosticată cu neuroblastom, adică, cu o formă rară de cancer depistată la copii. Datorită Asociației Blondie, micuța Ioana a fost transportată cu o aeronavă la Bologna, unde a fost operată de medici.

Adriana Crăciun, mama unui copil transportat la Bologna: ”M-au ajutat extraordinar de mult, deoarece datorită lor am doi copii în continuare. Fără ajutorul acesta șansele fetiței mele erau foarte mici de a supraviețui. Eram cu fetița de șase luni internată în spital, iar una dintre asistente m-a îndrumat către asociație. Știu că i-am trimis mesaj Adelinei, iar ea mi-a răspuns foarte repede și mi-a spus că da, fără nicio problemă mă poate ajuta.”

De-a lungul ultimilor patru ani, Asociația Blondie a transportat copii de la noi din țară în spitale din Italia, Germania, Franța, Spania, Israel, Turcia sau Elveția. Acum au ajuns la zborul cu numărul 200, iar un astfel de transport costă între 20 și 50 de mii de euro. Asociația Blondie speră să efectueze zboruri cu un avion de tip ambulanță aeriană pe care tocmai au cumpărat-o, iar aceste zboruri să fie gratuită pentru pacienți. 

Adelina Toncean, fondatoarea Asociației Blondie: ”În momentul ăsta, din fericire, sunt doar lucruri tehnice pe care le facem. Sunt uneori greu de pronunțat câți câți bani costă fiecare zbor, iar niciodată nu știm cât timp avem până la zborul următor. Poate că acum în timp ce vorbim, cineva o să-mi spună că este nevoie de un zbor și ne vom spune da și apoi vom vedea de unde vom găsi bani.” 

80% dintre copiii transportați în spitale din afara țării au mai puțin de un an

Aproape 80% dintre copiii transportați în spitale din afara țării au mai puțin de un an, spun cei de la asociație. Pentru că statul român, încă nu are capacitate totală de tratament sau infrastructură, ei sunt transferați de salvatori în alte spitale din Europa sau din Asia. 

Tammam Youssef, cardiochirurg pediatric la Policlinica San Donato din Milano: ”Deci noi suntem o unică nație, un unic popor în fața suferinței unui copil sau unui pacient sau orice persoană care are nevoie de un ajutor. (...) Nu mai sunt frontiere pentru aceste aceste probleme de de sănătate.” 

În cazul micuților cu malformații la inimă, este extrem de important ca ei să fie operați în primele două sau trei săptămâni din viață. Pentru salvarea unei vieți ajung să contribuie chiar și 30-40 de persoane din zona medicală. Iar eforturile medicilor de a ține în viață copiii aflați într-o stare gravă sunt uriașe. 

Cătălin Cîrstoveanu, șeful Secției de Terapie Intensivă Nou Născuți de la Spitalul ”Marie Curie”: ”Uneori zburăm și trebuie să ducem pacientul, fiind atât de critic suntem obligați să ducem pacientul până în spital, în diverse spitale, cel mai frecvent San Donato. Și pentru că lucrurile sunt grave se închide aeroportul pentru că așa sunt regulile și pentru că se închide aeroportul, uneori rămânem prin aeroport și dormim prin aeroport.” 

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE