Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Persoanele de la bordul submersibilului Titan, identificate. Miliardarul Hamish Harding, printre pasageri

La bordul submersibilului dispărut duminică în Oceanul Atlantic se află proprietarul companiei care a organizat expediția, un miliardar britanic, un celebru explorator francez, precum și un tată și fiu care aparțin uneia dintre cele mai influente familii din Pakistan.

Aceștia au plătit câte 250 de mii de dolari, pentru expediția spre epava Titanicului.

Submersibilul este dispărut de trei zile iar experții internaționali încearcă să-l localizeze, într-o luptă contracronometru. Submarinul este condus chiar de Stockton Rush, directorul general al companiei OceanGate, care a organizat expediția.

Stockton Rush

Deși are o experiență în domeniul aerospațial și tehnologic, Rush a fondat OceanGate Inc. în 2009 pentru a oferi submersibile cu echipaj pentru cercetătorii și exploratorii submarini, potrivit site-ului companiei. Rush este pilotul Titanului, a declarat purtătorul de cuvânt al companiei, Andrew Von Kerens.

Compania privată cu sediul în Washington a început să aducă turiști pe Titanic în 2021, ca parte a efortului său de a face o cronică a deteriorării lente a epavei.

"Oceanul ia acest lucru și trebuie să îl documentăm înainte ca totul să dispară sau să devină de nerecunoscut", a declarat Rush pentru The Associated Press în 2021.

Într-un interviu cu CBS News anul trecut, Rush a apărat siguranța submersibilului său, dar a spus că nimic nu este lipsit de riscuri.

"Ceea ce mă îngrijorează cel mai mult sunt lucrurile care mă vor împiedica să ajung la suprafață - surplomburi, plase de pescuit, pericol de încurcare.", a spus el, adăugând că un pilot bun poate evita astfel de pericole.

Rush a devenit cel mai tânăr pilot calificat de transport cu reacție din lume la vârsta de 19 ani, în 1981, și a pilotat avioane comerciale în timpul facultății, potrivit biografiei companiei sale. El s-a alăturat companiei McDonnell Douglas Corp. în 1984 ca inginer de testare a zborurilor. În ultimii 20 de ani, a supervizat dezvoltarea mai multor proiecte de succes în domeniul proprietății intelectuale.

Greg Stone, un cercetător oceanic de lungă durată și prieten al lui Rush, l-a numit "un adevărat pionier" în inovarea submersibilelor.

Hamish Harding

Om de afaceri britanic, Harding locuiește în Dubai, în Emiratele Arabe Unite. Action Aviation, o companie de brokeraj de aeronave pentru care Harding este președinte, a declarat că a fost unul dintre specialiștii misiunii, care a plătit pentru a merge în expediție.

Harding este un aventurier miliardar care deține trei recorduri Guinness World Records, inclusiv cea mai lungă durată la adâncimea maximă a oceanului de către o navă cu echipaj. În martie 2021, el și exploratorul oceanic Victor Vescovo s-au scufundat până la cea mai mică adâncime din Groapa Marianelor. În iunie 2022, a plecat în spațiu cu racheta New Shepard a companiei Blue Origin.

"Atât familia Harding, cât și echipa de la Action Aviation sunt foarte recunoscători pentru toate mesajele amabile de îngrijorare și sprijin din partea prietenilor și colegilor noștri", a declarat compania într-un comunicat.

Într-o postare pe Facebook sâmbătă, Harding a declarat că este "mândru" că face parte din misiune.

"Din cauza celei mai grele ierni din Newfoundland din ultimii 40 de ani, această misiune este probabil să fie prima și singura misiune cu echipaj uman către Titanic în 2023", a postat el. "Tocmai s-a deschis o fereastră meteo și vom încerca o scufundare (duminică)".

Harding "abia aștepta să efectueze cercetări" la situl Titanicului, a declarat Richard Garriott de Cayeux, președintele The Explorers Club, un grup din care făcea parte Harding.

"Ne alăturăm cu toții speranței fervente ca submersibilul să fie localizat cât mai repede posibil", a spus el într-o declarație.

Shahzada și Suleman Dowood

Shahzada și Suleman Dawood, tată și fiu, sunt membri ai uneia dintre cele mai importante familii din Pakistan. Familia lor a precizat într-o declarație că ambii se aflau la bordul navei.

"Suntem foarte recunoscători pentru grija manifestată de colegii și prietenii noștri și am dori să rugăm pe toată lumea să se roage pentru siguranța lor, acordând în același timp intimitate familiei în acest moment", se arată în declarație. "Familia este bine îngrijită și se roagă lui Allah pentru întoarcerea în siguranță a membrilor familiei lor".

Firma lor, Dawood Hercules Corp, cu sediul în Karachi, este implicată în agricultură, petrochimie și infrastructură de telecomunicații.

Shahzada Dawood face parte, de asemenea, din consiliul de administrație al Institutului SETI, cu sediul în California, care caută inteligență extraterestră. Soții Dawood locuiesc în Marea Britanie, potrivit SETI.

Shahzada Dawood este, de asemenea, membru al Consiliului consultativ global al Prince's Trust International, fondat de regele Charles al III-lea al Marii Britanii pentru a aborda problema șomajului în rândul tinerilor.

El are diplome de la Universitatea din Buckingham din Marea Britanie și de la Universitatea Philadelphia (în prezent Universitatea Thomas Jefferson) din SUA.

Paul Henry Nargeolet

Nargeolet este un fost ofițer al marinei franceze care este considerat un expert în Titanic după ce a făcut mai multe călătorii la epavă de-a lungul mai multor decenii.

David Gallo, un consilier senior pentru inițiative strategice și proiecte speciale la RMS Titanic, a declarat într-un interviu acordat CNN că Nargeolet se afla la bord.

Acesta este director de cercetare subacvatică pentru E/M Group și RMS Titanic Inc., a efectuat 37 de scufundări la epavă și a supervizat recuperarea a 5.000 de artefacte, potrivit profilului companiei sale.

El a fost șeful expediției la cea mai avansată scufundare tehnologică la Titanic în 2010, care a folosit un sonar de înaltă rezoluție și imagistică optică 3D pe secțiunile din prova și pupa, precum și pe câmpul de resturi.

În timp ce lucra la Institutul francez de cercetare și exploatare a mării, a condus prima expediție de recuperare a Titanicului în 1987.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE