Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Prim-ministrul spaniol reafirmă la Kiev sprijinul fără echivoc din partea UE

Prim-ministrul spaniol Pedro Sanchez a reafirmat sâmbătă, la Kiev, în prima zi a preşedinţiei spaniole a Consiliului UE, sprijinul Uniunii faţă de Ucraina, al cărei preşedinte Volodimir Zelenski a deplâns totuşi lentoarea ajutorului militar promis de occidentali, transmite AFP.

'Din punctul de vedere al Uniunii Europene cu privire la aderarea Ucrainei, prezenţa mea în prima zi a acestei preşedinţii de şase luni (...) dovedeşte un angajament politic clar şi fără echivoc din partea instituţiilor comunitare', a declarat Sanchez într-o conferinţă de presă comună cu preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski.

Vizita precede un important summit NATO, prevăzut pe 11-12 iulie la Vilnius, pentru stabilirea unei foi de parcurs pentru relaţiile viitoare între Ucraina şi Alianţă.

”Spania îşi reiterează sprijinul pentru candidatura Ucrainei la UE, care va fi una dintre priorităţile preşedinţiei sale”, conform declaraţiei comune adoptate de Sanchez şi Zelenski.

”Spania susţine întărirea parteneriatului între NATO şi Ucraina, inclusiv prin crearea unui Consiliu NATO-Ucraina”, afirmă declaraţia.

Ucraina a obţinut acum un an statutul de candidat la UE şi speră să înceapă primele negocieri oficiale în 2023 cu privire la măsurile pe care va trebui să le ia pentru a-şi consolida şansele de aderare.

Preşedintele Zelensky şi-a reiterat însă criticile faţă de 'anumiţi' parteneri occidentali în legătură cu formarea de aviatori ucraineni în pilotarea de avioane de luptă.

”Au ei idee despre data la care Ucraina va putea obţine F-16?”, a spus Zelenski, în prezenţa lui Sanchez. ”Nu există un calendar al misiunilor de antrenament. Cred că anumiţi parteneri se mişcă greu”, a adăugat el.

Aceste reproşuri coincid cu anunţul Kievului privind câştiguri limitate în contraofensiva prin care încearcă recuperarea unei părţi a teritoriilor ocupate de Rusia. Sâmbătă, Ucraina a declarat că poartă lupte 'înverşunate' în cadrul acestei contraofensive lansate acum circa o lună, menţionează AFP.

Pedro Sanchez, vizită oficială la Kiev în prima zi a preşedinţiei spaniole a Uniunii Europene

Prim-ministrul spaniol Pedro Sanchez a anunţat că a sosit la Kiev sâmbătă dimineaţă pentru a se întâlni cu preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski, în prima zi a exercitării preşedinţiei rotative a Uniunii Europene de către ţara sa, informează Agerpres.

"Deja la Kiev. Am vrut ca primul act al preşedinţiei spaniole a Consiliului Uniunii Europene să fie în Ucraina" cu Volodimir Zelenski, a scris Pedro Sanchez pe contul său de Twitter, spunând că va transmite "toată solidaritatea Europei".

"Vom continua să ajutăm poporul ucrainean până când pacea va reveni în Europa", a adăugat Sanchez. El a anunţat această vizită joi în timpul summitului UE, explicând că scopul ei este să arate "sprijinul neclintit" al UE pentru Kiev în lupta sa împotriva invaziei ruse.

Ucrainei i s-a acordat statutul de candidat la UE în urmă cu un an şi speră să înceapă primele negocieri oficiale în acest an cu privire la măsurile pe care ţara va trebui să le ia pentru a-şi spori şansele de a intra în UE, aminteşte AFP.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE