Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Pedepse cu închisoarea pentru încăierare, tulburarea liniștii și pentru ultraj. Modificările Codului Penal, propuse de PNL

Premierul Nicolae Ciucă și ministrul de Interne, Lucian Bode, au depus la Senat o inițiativă legislativă prin care vor modificarea Codului Penal pentru a fi pedepsite mai ferm infracțiunile „cu un puternic impact emoțional și social și pentru a spori gradul de protecție și siguranță pentru cetățean”.

Astfel, inițiatorii propun aplicarea de pedepse mai dure în cazul persoanelor care hărțuiesc minori, dar și pedepse cu închisoarea pentru fapte precum tulburarea liniștii și ordinii publice, încăierări și ultraj.

„Prin această inițiativă, intervenim asupra a 11 articole din Codul Penal și propunem, în marea majoritate a cazurilor, majorarea limitelor de pedeapsă cu o treime. Infracțiunile în forme agravante pentru care se vor mări cu o treime limitele pedepselor sunt: lovirea, vătămarea corporală, loviturile sau vătămările cauzatoare de moarte și hărțuirea.

Majorarea cu o treime a pedepselor se va aplica pentru hărțuirea unui minor. Raportul de forțe dintre agresor și un minor este suficient de mare pentru ca infracțiunea să primească circumstanțe agravante și un spor de o treime din pedeapsă. Cred că trebuie să fim mai duri cu cei care aleg să profite de un copil și să descurajăm astfel de fapte abuzive”, se arată într-un mesaj publicat pe pagina de Facebook a PNL.

Pedepse cu închisoarea pentru scandalagii și pentru cei care se încaieră

„Am făcut modificări și am schimbat abordarea în ceea ce privește fapta de tulburare a ordinii și liniștii publice pentru care am majorat limitele pedepsei cu închisoarea de la 1 an la 5 ani și am introdus elemente agravante care justifică creșterea limitelor pedepsei cu închisoarea între 2 și 7 ani.

Am propus instituirea unui regim sancționatoriu mai aspru pentru fapta de încăierare și am propus pedeapsa cu închisoarea de la 6 luni la 3 ani repoziționând-o în ierarhia faptelor cu violență, comise de cele mai multe ori în public”, mai precizează liberalii.

De asemenea, Nicolae Ciucă și Lucian Bode propun modificarea Codului Penal, în așa fel încât „o parte a intervențiilor vizează extinderea prezumției legitimei apărări de la spațiul privat la cel public”.

„Oamenii au dreptul de a se proteja și dacă sunt ținta unui atac desfășurat în spațiul public, nu doar în propria locuință. Din acest motiv, aria în care se aplică prezumția de legitimă apărare nu va mai include doar locuința privată, ci și strada”, au mai precizat inițiatorii propunerii legislative.

Ultrajul, pedepsit cu închisoarea

„Am eliminat posibilitatea amenzii ca sancțiune în cazul infracțiunilor de ultraj și ultraj judiciar și am prevăzut pedeapsa cu închisoarea. Trebuie să fim mai fermi si în aceste cazuri pentru că vorbim despre fapte comise chiar împotriva celor își exercită atribuțiile de serviciu în vederea impunerii respectării legii, pentru protejarea victimelor sau care asigură menținerea unui climat normal de conviețuire.

Toate aceste modificări intră în dezbaterea parlamentară. Sunt convins că vor exista argumente pro și contra, dar să nu uităm că avem o mare responsabilitate în a descuraja și preveni fapte antisociale care pun viața în pericol, care aduc o gravă atingere climatului de ordine și siguranță publică și sentimentului de siguranță cetățenesc”, a mai precizat Lucian Bode, ministrul Afacerilor Interne.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE