De două ori pe zi, Euronews România îți aduce un rezumat al știrilor cu care merită să pornești la drum și, respectiv, cu care să îți închei programul.
Prezidențiale 2025. Ce trebuie să știe alegătorii care au carte electronică de identitate
- La alegerile prezidențiale 2025 alegătorii au nevoie de un document de identitate valid. Pe lista documentelor acceptate este inclusă și noua carte de identitate electronică, ce a început deja să fie eliberată în București.
- Buletinul electronic are o dimensiune mai mică decât cel clasic, iar o altă diferență importantă este că pe cărțile electronice de identitate nu este înscrisă adresa de domiciliu a posesorului. "În aceste situații, în vederea identificării corecte a adresei de domiciliu a alegătorului, președintele biroului electoral al secției de votare trebuie să apeleze Centrul de suport tehnic asigurat de Serviciul de Telecomunicații Speciale, de unde va fi redirecționat către Direcția generală pentru evidența persoanelor, care îi va comunica informațiile privind domiciliul alegătorului necesare corectei completări a listei electorale suplimentare."
- Pe cărțile de identitate electronice nu se aplică timbru autocolant cu mențiunea „VOTAT” și data scrutinului.
Află mai multe despre procedura pentru alegătorii cu buletin electronic care votează pe liste suplimentare.
SUA și China, posibile negocieri după războiul tarifelor
- China dă primele semnale că ar fi deschisă pentru posibile negocieri cu Statele Unite ale Americii, după războiul tarifelor, care practic a blocat schimburile comerciale dintre cele mai mari două economii ale lumii.
- Uniunea Europeană, un alt jucător important în comerțul transatlantic, negociază cu Washington un acord comercial care să împace ambele părți.
- Un purtător de cuvânt al Ministerului chinez al Comerțului a anunțat că Statele Unite au trimis mai multe mesaje Chinei pentru inițierea discuțiilor, iar Beijingul evaluează în prezent acest lucru.
Citește mai multe despre războiul tarifelor.
Platforma TikTok, amendată cu 530 de milioane de euro pentru că a încălcat GDPR-ul
- Platforma TikTok a fost amendată cu 530 de milioane de euro de către Comisia irlandeză pentru protecția datelor (DPC) pentru că nu a reușit să protejeze datele personale ale utilizatorilor din UE atunci când le-a transferat în China.
- Comisarul adjunct al DPC, Graham Doyle, a declarat că transferurile au încălcat Regulamentul general privind protecția datelor (GDPR) deoarece TikTok nu a reușit să demonstreze că datele cu caracter personal ale utilizatorilor din UE, accesate de la distanță de personalul din China, „au beneficiat de un nivel de protecție esențial echivalent cu cel garantat în UE”.
- TikTok - care are aproximativ 159,1 milioane de utilizatori activi lunar în Europa - trebuie să își aducă prelucrarea datelor în conformitate în termen de șase luni. Transferurile de date către China vor fi suspendate dacă acest termen nu este respectat.
Ce se întâmplă dacă greșești votul. De câte ori poți cere un nou buletin de vot
- În situația în care greșești votul, e bine de știut că ai dreptul să ceri un alt buletin de vot, însă trebuie să respecți anumite reguli.
- Dacă ai constatat că ai greșit votul (ai aplicat din greșeală ștampila de vot pe numele unui alt candidat, ai ștampilat în afara patrulaterului sau ai deteriorat buletinul) trebuie să anunți președintele secției de votare sau un membru al biroului electoral.
- Nu introduce buletinul de vot în urnă, nu încerca să-l ascunzi sau să-l distrugi, ci predă-l personal membrului biroului electoral. Buletinul de vot va fi anulat, iar tu vei primi un alt buletin de vot, pentru a-ți putea exercita corect votul.
Află mai multe despre procedura de vot.
La ce oră se închid secțiile de votare
- Pentru primul tur al alegerilor prezidențiale 2025, din 4 mai, vor fi organizate în România aproape 19.000 de secții de votare. În străinătate, MAE a organizat 965 de secții.
- Programul secțiilor de vot din România a fost anunțat de Autoritatea Electorală Permanent. Astfel, votul va începe duminică dimineață, la ora 7:00, și se va termina la ora 21:00.
- Programul de vot se poate prelungi, în situații excepționale, până la ora 23:59, dacă se constată că sunt alegătorii în secție de vot, precum și la rând, în afară sediului, așteptând să poată vota.
Află mai multe despre programul de vot de pe 4 mai.