Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Pe lângă europarlamentare, slovenii vor vota și trei referendumuri: legalizarea canabisului, eutanasia și restructurarea parlamentului

Slovenii care se vor prezenta la urne în această duminică vor vota nu doar pentru alegerile europarlamentare, dar și pentru trei referendumuri. Temele sunt legalizarea canabisului, recunoașterea eutanasiei și restructurarea parlamentului.

La alegerile din Slovenia se vor vota și trei referendumuri

Politicienii se așteaptă la o prezență mare la urne, dar experții în democrație din această țară sunt mai degrabă sceptici. În 2019, prezența la vot în Slovenia a fost printre cele mai scăzute la nivelul Uniunii Europene.

În campania pentru alegerile europene din Slovenia s-a pus accent pe probleme cum ar fi sănătatea, economia, agenda verde. Un subiect important în campanie a fost și recunoașterea statului Palestina. Guvernul sloven s-a alăturat astfel Norvegiei, Irlandei și Spaniei.

Uroš Esih, jurnalist la cotidianul Delo: "Recunoașterea Palestinei a fost subiectul principal al discuțiilor. Au existat mici diferențe chiar și în cadrul coaliției de guvernare. Cu toții doreau să recunoască (n.r. - Palestina), însă nu toată lumea din cel mai mare partid, Mișcarea pentru Libertate, era pentru recunoașterea deplină. Partidul social-democrat al ministrului de externe Tanja Fajon era în favoarea unei recunoașteri rapide. În cadrul guvernului existau rivalități cu privire la Palestina. Pe de altă parte, opoziția se opunea foarte tare acestei idei."

Politicienii se luptă pentru 9 locuri în Parlamentul European. Spre deosebire de sondajele anterioare, care prevedeau o victorie clară a Partidul Democrat Sloven, noile sondaje sugerează acum că acesta, dar și partidul Mișcarea pentru Libertate ar putea obține câte trei locuri. Analiștii consideră că alegerile europene de duminică ar putea fi primul test serios pentru guvern.

Antiša Korljan, co-fondator al podcastului politic LDGD: "Perioada romantică s-a terminat, iar acum suntem la jumătatea primului mandat. Dezamăgirea sau satisfacția alegătorilor va fi mult mai realistă. Rezultatele vor oferi o imagine mult mai clară a ceea ce a reușit de fapt să facă Mișcarea pentru Libertate până acum."

Prezența la vot în Slovenia a fost printre cele mai scăzute din UE în 2019. În acest an, sondajele indică faptul că ar putea fi mai mare, de până la 40 %.

Duminică, slovenii care se vor prezenta la urne nu vor vota doar pentru alegerile europarlamentare.

Nataša Đulić Banović, Euronews SLovenia (Ljubljana): "Pe lângă votul la alegerile europene, slovenii pot vota și în cadrul a trei referendumuri programate pentru aceeași zi. Unul se referă la problema canabisului, al doilea la eutanasie și al treilea la votul preferențial pentru parlamentul de stat. Aceste referendumuri sunt considerate o încercare de creștere a participării la vot. Pentru Euronews, din Ljubljana, a transmis Natasa Djulic Banovic."

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE