Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Patru ani și 10.000 de voluntari pentru Via Transilvanica . Alin Ușeriu: Noi am demonstrat că nu există „nu se poate”

Via Transilvanica, primul traseu de lungă distanţă din țara noastră, care traversează România de la Putna la Drobeta-Turnu Severin, a fost lansat oficial. Artizanii acestui proiect sunt frații Ușeriu, Alin, președintele Asociației Tășuleasa Social și Tibi, ultramaratonist. Cei doi au fost prezenți în platoul Euronews România unde au povestit despre cum a fost creat traseul pe parcursul a patru ani și cu ajutorul a peste 10.000 de voluntari.

Alin Ușeriu: „Eu am plecat pe 5 august pe Via Transilvanica, cu gândul să o fac toată. Pe 8 octombrie ea a fost inaugurată și îmi era foarte greu să ajung la această inagurare fără să fi mers cap – coadă pentru că în cei 4 ani și jumătate de execuție practic eu am fost cel care a deschis mai degrabă ușile, am umblat porțiuni, am fost cel care a avut relația cu autoritățile și din această cauză mi s-a părut foarte important să o parcurgem. Tibi cred că s-ar fi plictisit foarte tare cu mine să o meargă la pas”.

Tibi Ușeriu: „Eu cochtez de câțiva ani cu alergarea și era clar că dacă era să-l fac, îl fac în alergare, și mai ales că îmi doream mult ca pe viitor să devină și un proiect de alergare de anduranță. Am plecat cu încă 9 temerari. Jumătate am ajuns la final și am avut un parcurs de 22 de zile cu o medie de 60 de km pe zi”.

O muncă de peste 4 ani și 10.000 de voluntari

Alin Ușeriu a vorbit despre cum a pornit tot acest proiect și de ce a fost ales acest traseu.

Alin Ușeriu: „Acest proiect a început atunci când organizația Tășuleasa Social avea 18 ani. La majorat. A fost un proiect foarte complex, foarte greu, complicat. La bază stă de fapt, o gândire socială. Pentru noi, ideea principală a fost cum animăm aceste zone montane, depopulate? Apoi, mai erau 100 de ani de la Marea Unire și era cuvântul pe buzele tuturor cumva. Am vrut să ne arătăm și dragul de această țară până la urmă. Motto-ul proiectului nostru este «drumul care unește».

Această cărare numită Via Transilvanica, trece în prezent prin 107 UAT-uri, trece prin 1400 de localități și 10 județe. Fiecare kilometru are o bornă care este sculptată diferit. Sunt aproape 40.000 de semne făcute de voluntarii noștri pentru a nu ne pierde pe această cărare. A fost nevoie ca fiecare comunitate să participe la această înfăptuire. Noi nu am priceput care este neapărat treaseul ideal. În fiecare comunitate am avut oameni care au ajutat. Via Transilvanica este cunoscută dintr-un capăt în altul al țării. Cel mai mare noroc al nostru e că această cărare a fost luată cu asalt de oameni. Cam 10.000 de oameni au participat și a fost o muncă de echipă colosală.

Noi am demonstrat că nu există nu se poate! Ne-am pus la dispoziție casa, grădina, viața, pentru că entuziasmul nostru era atât de mare. Tot proiectul a costat undeva la 1,6 milioane de euro.”

Experiența traseului Via Transilvanica

Totodată, Tibi Ușeriu a vorbit despre experiența pe care o oferă acest traseu celor care decid să îl parcurgă.

Tibi Ușeriu: „Cred că fiecare dintre cei care vor parcurge acest traseu, va avea o experiență proprie. Cu siguranță vor fi puțini cei care vor parcurge integral traseul pentru că este foarte greu să te rupi 60 și ceva de zile. O etapă este între 15 și 22 de km și atunci, de obicei, se face cam o săptămână, după care majoritatea revin. Cei mai mulți încep de la Putna.

Cred că traseul reprezintă una dintre cele mai bune lecții de geografie. Asta am simțit eu atunci când am parcurs traseul și nu doar atunci când l-am alergat. Descoperi sate, cătune. Observi viața tradițională de la țară. Te trezește cocoșul dimineață când dormi la săteni, vezi munca de la țară. Sunt o mulțime de lucruri pe care le poți descoperi și depinde foarte mult și ce zonă a României o faci. Prin acest traseu cred că poți să descoperi foarte mult din tradițiile noastre”.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE