Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Parlamentul European vrea să declare Rusia stat terorist din cauza crimelor comise în războiul din Ucraina

Parlamentul European ar trebui să declare Rusia stat terorist pentru „intimidarea și distrugerea națiunii ucrainene”, se arată într-o rezoluție redactată de eurodeputații Partidului Popular European (PPE) și consultată de Euronews.com.

De asemenea, alte două grupuri politice din Parlamentul European, Renew Europe și Grupul Conservatorilor și Reformiștilor Europeni, vor să facă un demers similar. Astfel, cresc șansele ca o declarație oficială să fie emisă la nivelul Parlamentului European, cel mai devreme, miercurea viitoare.

Grupurile iau în calcul depunerea unei declarații comune ce ar urma să fie votată săptămâna viitoare în ședința plenară, cu votul majorității europarlamentarilor.

Rezoluțiile parlamentare nu implică obligații din punct de vedere juridic, însă au important caracter simbolic.

Parlamentul European vrea să declare Rusia stat terorist. Acuzațiile la adresa regimului lui Putin

Prin rezoluția depusă de PPE, Rusia este acuzată de săvârșirea de atrocități intenționate și nediscriminatorii împotriva Ucrainei, inclusiv "uciderea în masă" a civililor, atacuri împotriva infrastructurii esențiale, răpiri, tortură, violență sexuală, deportări forțate și infracțiuni de violență sexuală.

Popularii europeni susțin că Rusia, prin acțiunile sale, „a depășit cu mult” conceptul de sponsorizare a terorismului, iar statul rus ar trebui să fie catalogat drept terorist, având în vedere participarea directă a forțelor guvernamentale la invazie.

"Astfel de acțiuni teroriste violente și planificate ale forțelor armate ruse în Ucraina nu au nicio semnificație militară și sunt desfășurate exclusiv cu o intenție teroristă, orchestrate de regimul Putin, folosind mașinăria de stat a Federației Ruse, și executate de structuri militare care se folosesc de persoane cu cazier judiciar și mercenari străini", se arată în proiectul de rezoluție al PPE.

De asemenea, autorii rezoluției mai acuză Rusia de comiterea a peste 34.000 de crime de război în Ucraina și dă dovadă de o "indiferență grotescă" față de dreptul internațional.

"Scopul unor astfel de acțiuni teroriste ale regimului Putin este de a suprima rezistența ucrainenilor, de a-i forța să accepte puterea ocupantă ca și cum nu ar avea nicio alternativă și de a fi de acord cu tentativa ilegală de anexare a teritoriilor ocupate temporar din Ucraina", se arată în rezoluție.

Europarlamentarii vor să declare Rusia stat terorist și cer tuturor celor 27 de state membre și comunității internaționale să se alăture acestui demers.

Uniunea Europeană a inclus pe lista teroriștilor doar 13 persoane și 21 de entități, cum ar fi Hamas, Partidul Muncitorilor din Kurdistan (PKK), Armata de Eliberare Națională din Columbia (ELN) și aripa militară a Hezbollah.

Până în prezent, niciun stat nu a fost adăugat pe această listă care a fost creată după atacurile de la 11 septembrie 2001 și este revizuită la fiecare șase lui.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE