Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

UPDATE Reprezentanţii principalelor grupuri din PE condamnă vetoul dat de Austria împotriva aderării României şi Bulgariei la Schengen

Parlamentul European dezbate marți refuzul Austriei de a vota aderarea României la Schengen, potrivit unui anunț făcut de europarlamentarilor Siegfried Mureșan și Rareș Bogdan. Dezbaterea vine la propunerea celor mai mari trei grupuri politice din Parlamentul European.

13/12/2022 , 21:54

Kinga Gal, reprezentantă a neafiliaţilor: Refuzarea intrării României şi a Bulgariei fără nicio justificare este inacceptabilă

Eurodeputata Kinga Gal, reprezentantă a neafiliaţilor, a salutat aderarea Croaţiei de la 1 ianuarie 2023 la Spaţiul Schengen, pe care l-a calificat „una dintre cele mai mari realizări ale UE”, dar în acelaşi timp ea a subliniat că refuzarea intrării României şi a Bulgariei fără nicio justificare este inacceptabilă.

13/12/2022 , 21:53

Cristian Terheş, Grupul Conservatorilor şi Reformiştilor Europeni (ECR): Atitudinea Austriei, un act de corupţie politică flagrant

Cristian Terheş, în numele grupului Conservatorilor şi Reformiştilor Europeni (ECR), a calificat atitudinea Austriei, care a blocat aderarea României la Schengen, drept un act de corupţie politică flagrant. El a accentuat că ţara noastră are dreptul de a fi membră a Schengen şi i-a cerut Comisiei Europene să adopte toate deciziile necesare pentru a penaliza Austria, al cărei „comportament imperialist este total inacceptabil”.

13/12/2022 , 21:50

Jan-Christoph Oetjen, membru al grupului Renew Europe: România şi Bulgaria au îndeplinit toate criteriile şi au dreptul de a intra în Schengen

Potrivit lui Jan-Christoph Oetjen, membru al grupului Renew Europe, faptul că Austria „a închis uşa României şi Bulgariei pentru intrarea în Schengen este ruşinos”.

„Adevărul este că România şi Bulgaria aplică acquis-ul Schengen mult mai bine decât ţări aflate deja în Spaţiul Schengen”, a declarat Oetjen.

El a lansat un apel la încetarea blocajului din partea Vienei, subliniind că este nevoie ca „greşeala din Consiliul JAI să fie corectată în Consiliul European”.

„Este vorba despre statul de drept, România şi Bulgaria au îndeplinit toate criteriile şi au dreptul de a intra în Schengen”, a spus eurodeputatul liberal.

13/12/2022 , 21:44

Gabriele Bischoff, Alianţa Progresistă a Socialiştilor şi Democraţilor din Parlamentul European (S&D): A fost o greșeală considerabilă

Din partea grupului Alianţei Progresiste a Socialiştilor şi Democraţilor din Parlamentul European (S&D), Gabriele Bischoff a afirmat că „refuzarea intrării României şi Bulgariei în Spaţiul Schengen de către Austria şi Ţările de Jos a fost o greşeală considerabilă”.

Ea a insistat pe ideea aplicării identice a regulilor pentru toate ţările membre.

13/12/2022 , 20:55

Monika Vana, europarlamentar, Partidul Alternativa Verde din Austria: Nu suntem de aceeași părere precum ministrul nostru de Interne

„Pentru noi, verzii, libertatea de mișcare are un rol foarte important. Este o prioritate, iar aici nu mai este loc de negocieri. Vorbim despre protejarea liberei circulații. Acest lucru este foarte important, pentru că unitatea europeană nu poate să fie limitată. Trebuie să creștem în continuare. Eu sunt membru austriac al Parlamentului European și vreau să îmi exprim solidaritatea față de colegii din România și Bulgaria. Nici la nivel european, nici la nivel național, noi, verzii, nu înțelegem decizia acestui veto cu privire la Spațiul Schengen legat de aderarea Bulgariei și a României. Nu suntem de aceeași părere precum ministrul nostru de Interne”, a spus Monika Vana, europarlamentar, Partidul Alternativa Verde din Austria.

13/12/2022 , 20:48

Manfred Weber (PPE): Nu România și Bulgaria deschid uşa migranţilor

Liderul grupului Partidului Popularilor Europeni (PPE), Manfred Weber, a afirmat că vetoul de săptămâna trecută dat de Austria a fost o eroare, care a provocat o frustrare justificată. El a accentuat că Spaţiul Schengen este o parte a identităţii europene, iar în actualul context legat de războiul din Ucraina, Uniunea Europeană trebuie să dea dovadă de unitate.

„Nu România şi Bulgaria sunt de blamat, nu ele deschid uşa migranţilor, ci Ungaria şi premierul Viktor Orban. Susţinem România şi Bulgaria şi cetăţenii români şi bulgari se pot baza pe sprijinul nostru”, a spus Weber.

13/12/2022 , 19:28

Ylva Johansson: Aderarea României şi Bulgariei va rămâne prioritatea mea principală

Comisarul european pentru afaceri interne, Ylva Johansson, a declarat marţi seară, în cadrul unei dezbateri a Parlamentului European reunit la Strasbourg, că va rămâne prioritatea sa principală obţinerea aderării României şi Bulgariei la zona Schengen şi a spus că este hotărâtă să obţină acest lucru anul viitor, potrivit Agerpres.

Ea şi-a exprimat din nou dezamăgirea privind decizia din Consiliul Justiţie şi Afaceri Interne (JAI) de joi referitoare la România şi Bulgaria, mai ales în condiţiile în care cele două ţări îndeplinesc de 11 ani criteriile de aderare.

„Toţi aceşti ani România şi Bulgaria au contribuit la construirea unei zone Schengen eficiente în contextul pandemiei şi al războiului din Ucraina”, a subliniat ea, reamintind că 2,5 milioane de oameni au intrat în România din Ucraina în acest an.

Ylva Johansson a reiterat faptul că aderarea României şi Bulgariei la Schengen este „o obligaţie legală şi au aşteptarea legitimă de a intra”.

„Va rămâne prioritatea mea principală să obţin aderarea României şi Bulgariei la Schengen. Sunt hotărâtă să obţin acest lucru. Voi face eforturi să primim România şi Bulgaria anul viitor”, a promis înalt oficial european.

„Divizaţi suntem săraci, uniţi suntem puternici. Ca Uniune, trebuie să primim România şi Bulgaria în Schengen. Dacă nu facem acest lucru, facem jocurile Rusiei. Ar trebui să arătăm Rusiei că într-un moment de mare nevoie Europa rămâne împreună”, a spus Ylva Johansson.

Propunerea a fost inițiată de grupurile PPE, S&D și Renew Europe și a primit 357 de voturi pentru, 2 abțineri și 32 de voturi împotrivă.

„Dezbaterea e foarte importantă pentru că se vor repune public toate argumentele pe masă. Ședința din Consiliu nu a fost publică și Austria a folosit foarte multe argumente care nu sunt corecte, care nu sunt adevărate și mâine vom avea o dezbatere publică în văzul întregii Europe. Noi ne vom apăra poziția cu cifre credibile, cu date oficiale ale instituțiilor europene care confirmă că România este pregătită să adere la spațiul Schengen, că îndeplinește toate condițiile, că problema legată de migrațiune din Austria nu are nicio legătură cu noi. Acele persoane care solicită azil în Austria nu vin din România. Nu au trecut prin România. Toate datele oficiale europene confirmă acest lucru.

Rezultatul votului de astăzi e foarte important, pentru că o majoritate covârșitoare a acceptat să pună acest subiect pe agendă. 357 de voturi pentru, doar 32 împotrivă. Acest lucru arată indignarea care există în Parlamentul European cu privire la veto-ul Austriei. Mă aștept ca Parlamentul European să fie mâine unit, de partea României. Cu sprijinul pe care îl avem din partea a 26 de state membre ale Comisiei Europene, ale Parlamentului European trebuie să găsim, cât de curând, căile să punem și acest ultim stat în situația de a ne susțin. În momentul de față Austria este slabă, nu România. România are sprijinul tuturor celorlalți”, a spus europarlamentarul PNL Siegfried Mureșan, în direct la Euronews România.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE