Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Paris: Notre-Dame, după 3 ani de la incendiu

Notre-Dame începe să-și recapete frumusețea, la trei ani după incendiu. Clădirea a fost readusă la albul inițial în urma procesului intens de curățare, relatează AFP, conform Agerpres. De asemenea, a fost descoperit un sarcofag, pe șantier, printre săpături.

Catedrala a fost cuprinsă de flăcări pe 15 aprilie 2019. Atunci s-a prăbușit șarpanta, turla, ceasul și o secțiune din boltă. Arderea capodoperei de artă gotică a fost urmărită de milioane de oameni, din întreaga lume.

Investițiile făcute până acum

Lucrările de reabilitare au început în 2019, cu securizarea catedralei. Operațiunile s-au concentrat pe îndoirea celor 28 de contraforturi suspendate, demontarea schelei care înconjura turla, curăţarea molozului și îndepărtarea celor 450 de tone de plumb parţial vaporizat în atmosferă. A fost făcută o investiție de 151 de milioane de euro.

Au fost efectuate două teste în capelele interioare ale catedralei, pentru stabilirea tehnicilor prin care vor fi redate culorile originale. La începutul lunii martie, în centrul șantierului a fost descoperit un sarcofag de plumb și rămășițele unui vechi paravan al catedralei, care datează din secolul XIV.

S-au primit aproape 844 de milioane de euro sub formă de donaţii, de la 340.000 de donatori din întreaga lume.

Vor fi aduse modificări în interior

Dioceza dorește să integreze arta contemporană printre vechile lucrări de artă, acum că Notre-Dame se află în procesul de restaurare. De asemenea, se vrea schimbarea scaunelor vechi cu bănci mobile și proiectarea unor fraze biblice pe pereți.

Cripta de sub catedrală va servi și ca spațiu de depozitare, iar accesul se va realiza printr-un lift.

Când Notre-Dame va fi pregătită să primească din nou turiști și credincioși, aceștia vor intra pe marea ușă centrală, nu pe ușile laterale.

Înainte de incendiu, în interiorul catedralei erau organizate 2400 de slujbe și 150 de concerte pe an și erau primiți aproape 12 milioane de vizitatori.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE