Urmărește Euronews România la cei mai importanți operatori de cablu TV din țară: Digi (canalul 66), Orange (canalul 169), Vodafone (canalul 410).

Olaf Scholz cere germanilor să aibă încredere în decizia guvernul său de a trimite tancuri Ucrainei

De Mirabela Vasile  •  

Distribuie

DIMENSIUNE TEXT

Olaf Scholz face un apel către poporul german și cere ca acesta să aibă încredere în decizia guvernului său de a furniza tancuri Leopard 2 Ucrainei.

Cancelarul Germaniei a promis să aibă mereu în atenţie "securitatea" Germaniei, relatează EFE. Liderul european a recunoscut că mulţi cetăţeni sunt "foarte îngrijoraţi" pentru că vor ca războiul din Ucraina "să nu se apropie" şi ca guvernul german "să nu-şi piardă cumpătul", a spus el într-o înregistrare video programată şi difuzată în ziua în care pleacă într-un turneu în America Latină.

„Aveţi încredere în guvern! Credeţi-mă şi pe mine! Luăm decizii care întotdeauna sunt examinate şi coordonate la nivel internaţional”, a subliniat cancelarul german în legătură cu decizia anunţată în această săptămână.

Livrarea tancurilor de luptă, care urmează deciziilor anterioare de a livra obuziere, sisteme de apărare antiaeriană şi blindate uşoare, se conformează de asemenea acestor trei principii, a afirmat el.

„Obiectivul nostru este clar: Rusia nu poate să schimbe graniţele prin forţă şi să iasă basma curată”, a subliniat cancelarul german.

„Vă promit că ţinem cont întotdeauna de securitatea Germaniei”, a ţinut să-i liniştească Scholz pe germani.

Mai mult de jumătate dintre germani spun că decizia de a trimite tancuri Ucrainei e corectă

Potrivit unui sondaj publicat vineri de postul public ZDF, 54% dintre cetăţenii germani consideră că decizia de a trimite tancuri de luptă în Ucraina este corectă, faţă de 38% care se opun, rezultat similar cu cel din sondajele publicate în cursul săptămânii trecute.

În timp ce sprijinul pentru trimiterea de armament în Ucraina este deosebit de mare în rândul alegătorilor Verzilor, simpatizanţii AfD (Alternativa pentru Germania) şi ai formaţiunii de stânga Die Linke se opun în special.

Distribuie

Taguri