Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Oficialii patriarhiei amenință cu excluderea preoților și ierarhilor corupți

Patriarhia Română le atrage atenția Înalților Prelați și preoților că obținerea de foloase necuvenite îi poate duce la scoaterea din preoție. Reprezentanții Cancelariei Sfântului Sinod spun că regulile nu sunt noi, dar cazurile în care preoții plătesc pentru a obține posturi trebuie să dispară. La fel și cazurile de corupție din Biserică.

”Binecuvântarea costă”

Cu câteva zile înaintea Crăciunului, reprezentanții Patriarhiei Române atrag atenția preoților și ierarhilor că faptele de corupție sunt sancționate drastic. Nu vor să audă de cazuri în care preoții plătesc pentru a înainta în funcție sau că sumele din donații, oferite Bisericii, nu sunt înregistrate legal.

Vasile Bănescu, purtătorul de cuvânt al Patriarhiei Române: ”Actul de corupție în zona eclesiastică se numește simonie și se sancționează foarte drastic pentru că el contrazice total viziunea creștină, autentică asupra lucrurilor. În cazul clericilor sancțiunea înseamnă destituire din slujirea clericală sau caterisire, care înseamnă eliminare totală din zona clericală, iar în cazul mirenilor se sancționează prin retragerea binecuvântării.”

Gelu Duminică, sociolog: ”Ceea ce vedem acum consfințește ceea ce știam din folclor și anume că binecuvântarea costă. Uite, harul nu este suficient, mai trebuie să ai și bani.”

Oficialii Patriarhiei spun că momentan totul este la nivel de suspiciune, în Bacău, Constanța dar și în alte locuri iar până acum nu a fost demarată nicio anchetă internă.

Vasile Bănescu, purtătorul de cuvânt al Patriarhiei Române: ”Aceste cazuri este posibil să fie mai numeroase decât am vrea noi să credem, atunci când sunt depistate, apare și sancțiunea.”

Faptele de corupție, sancționate diferit

Potrivit avocaților, faptele de corupție sunt sancționate diferit în instanța civilă.

Adrian Cuculis, avocat: ”Avem trei fapte care s-ar constitui în zona aceasta a infracțiunilor de corupție, dare de mită, trafic de influență, cumpărare de influență, respectiv între 2 și 7 ani de închisoare, aceasta este pedeapsa pentru toate, iar în funcție de moralitatea celui în cauză se poate duce spre maxim, 7 ani.”

Instituția internă care se ocupă de cazurile în care prelații calcă strâmb se numește Consistoriu. Până acum, organismul intern al Bisericii a oprit zeci de preoți de la a mai sluji, dar și un ierarh: episcopul de Huși, care a fost implicat într-un scandal sexual.

Gelu Duminică, sociolog: ”Înainte de toate, preoții sunt și ei oameni și nu trebuie să generalizăm, sunt preoți cu har care fac niște misiuni extraordinare și preoți care propovăduiesc cuvântul Domnului ca o meserie și nicidecum ca o vocație.”

Oficialii Patriarhiei au adăugat că vor fi drastici în situația în care vor constata abateri.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE