Urmărește Euronews România la cei mai importanți operatori de cablu TV din țară: Digi (canalul 66), Orange (canalul 169), Vodafone (canalul 410).

Oficiali sud-coreeni: Coreea de Nord a lansat duminică o rachetă balistică înspre Marea Japoniei

De Euronews  •  

Distribuie

DIMENSIUNE TEXT

Coreea de Nord a lansat duminică o rachetă balistică, potrivit agenţiei de presă Yonhap. Este cea mai recentă lansare, în contextul în care Coreea de Sud şi Statele Unite efectuează cele mai ample exerciţii militare comune din ultimii cinci ani, transmite AFP, potrivit Agerpres.

"Coreea de Nord trage o rachetă balistică spre Marea de Est", a anunţat Statul-Major Interarme sud-coreean, cu referire la numele coreean al Mării Japoniei.

Manevrele militare comune vor dura zece zile

Seulul desfăşoară de luni manevre militare cu Washingtonul menite să consolideze cooperarea dintre cei doi aliaţi în faţa ameninţării nucleare reprezentate de regimul nord-coreean. Manevrele denumite "Scutul Libertăţii" vor dura zece zile.

Aceste exerciţii au stârnit mânia regimului nord-coreean, care le vede ca pe nişte repetiţii pentru o invazie a teritoriului său şi promite în mod regulat un răspuns "zdrobitor".

Lansarea de duminică are loc după ce Phenianul a lansat joi cea mai puternică rachetă a sa, racheta balistică intercontinentală Hwasong-17 (ICBM), înainte de vizita președintelui sud-coreean Yoon Suk Yeol în Japonia. A fost al doilea test ICBM efectuat de Phenian anul acesta. Presa de stat nord-coreeană l-a prezentat drept un răspuns la exerciţiile militare "frenetice" ale Coreei de Sud şi Statelor Unite.

Coreea de Sud şi Japonia au reluat dialogul la cel mai înalt nivel şi au decis să prezinte un front unit împotriva agresivităţii Coreei de Nord.

În 2022, Coreea de Nord şi-a declarat statutul de putere nucleară "ireversibilă", liderul Kim Jong Un cerând o creştere "exponenţială" a arsenalul militar, inclusiv a armelor nucleare tactice.

Distribuie

Taguri