Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

FOTO. Occidentul se implică în criza din Kosovo. Washingtonul a exclus Kosovo de la exerciții militare

Publicat de: Euronews

În Kosovo, sârbii se strâng pentru noi manifestații, sub supravegherea forțelor NATO de menținere a păcii. Tulburările în regiune au apărut după ce liderii kosovari au încercat să impună primari albanezi, în orașe cu majoritate sârbă. Situația este monitorizată, acum, de Uniunea Europeană care încearcă o detensionare a situației. Washingtonul a luat deja măsuri și au exclus Kosovo de la un program de exerciții militare. 

În orașul Zvecan din nordul Kosovo, manifestanții au desfășurat steagul Serbiei de-a lungul traseului unde protestau față de o eventuală instalare a primarului de etnie albaneză. De câteva zile, situaţia este extrem de tensionată în regiunea care traversează  de ani buni perioade cu tulburări interetnice. Mulţi membri ai comunităţii sârbe din patru oraşe din nordul Kosovo nu recunosc autoritatea Pristinei şi rămân loiali Belgradului.

VEZI GALERIA
4 imagini

Sursă Foto: AP

Igor Simici, reprezentant al kosovarilor sârbi: ”În orașul Zvecan din nordul Kosovo, manifestanții au desfășurat steagul Serbiei de-a lungul traseului unde protestau față de o eventuală instalare a primarului de etnie albaneză.. De câteva zile, situaţia este extrem de tensionată în regiunea care traversează  de ani buni perioade cu tulburări interetnice. Mulţi membri ai comunităţii sârbe din patru oraşe din nordul Kosovo nu recunosc autoritatea Pristinei şi rămân loiali Belgradului. Suntem aici pe pământul nostru și nu ne vom retrage. Ei sunt oaspeți invitați care au venit și ne-au ocupat municipalitățile, fără motiv, dar cu un singur scop. Să declanșeze haos și să creeze tensiuni. Regimul lui Albin Kurti (n.r premierul Kosovo) face orice, în ultimul an, să-i provoace pe sârbi ca situația să degenereze și să creeze un alt conflict pe teritoriul Europei.”

SUA îngrijorate de tensiunile din regiune

Tensiunile din regiune au declanșat îngrijorarea instituțiilor europene și la Casa Albă.  Europenii vor să dialogheze cu ambele părți pentru detensionarea situației. 

Emmanuel Macron, președintele Franței: ”În mod clar, responsabilitatea pentru situația actuală, o poartă autoritățile kosovare, pentru că nu respectă un acord care era totuşi important şi care a fost parafat doar acum câteva săptămâni.”

Este vorba de un acord din februarie prin care Belgrad și Priștina au căzut de acord să normalizeze relațiile bilaterale. Premierul kosovar spune însă că sârbii sunt vinovați

Albin Kurti, premierul Kosovo: ”Grupărilor fasciste le răspundem că nu capitulăm de la republica noastră democratică. Dacă vor fi pașnici și alegeri anticipate au un premier care a fost toată viața lui un activist și poate să-i asculte.”

Și Statele Unite prin ambasadorul lor în zonă au anunțat excluderea Kosovo dintr-un program de exerciţii militare, o primă sancţiune după decizia Pristinei de a instala primari albanezi în oraşele cu majoritate sârbă din nordul provinciei.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE