Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Oana Popescu-Zamfir, expertă în relații internaționale: Dacă Polonia ar cere activarea articolului 5, ar fi un semn de imaturitate politică

Oana Popescu-Zamfir, expertă în relații internaționale și director al Global Focus Center, aflată în acest moment în Polonia, explică pentru Euronews România implicațiile incidentului din Polonia și de ce oficialii de la Varșovia nu ar trebui să ceară declanșarea articolului 5 al Tratatului NATO.

Experta mai arată că evenimentul nu este o surpriză pentru Varșovia, deoarece de-a lungul timpului Polonia s-a mai confruntat cu incidente care au fost atribuite Rusiei.

"Experții cu care am apucat să discut nu sunt în mod deosebit surprinși de ceea ce se întâmplă. Deocamdată nu știm ce s-a discutat la nivelul Consiliului de Securitate convocat de premier. Era un scenariu la care nu pot spune că nu se aștepta lumea. Polonia a mai văzut căderea avionului cu președintele Lech Kaczyński, pe care în continuare polonezii o atribuie unui atac al Rusiei. Am avut și episodul avionului MH17. Am avut și răpirea unui ofițer de securitate din Estonia în 2014 și arestarea lui în Rusia, ulterior returnat într-un schimb de prizonieri. Polonia a lucrat cu scenariile acestea, mai ales că au enclava Kaliningrad atât de aproape. Este unul dintre lucrurile pentru care erau pregătiți", explică Oana Popescu-Zamfir.

Evoluția situației depinde de reacțiile Poloniei și ale NATO

"Urmează să vedem dacă reacția va fi una de echilibru la nivel oficial. Dacă Polonia și balticii nu vor încerca să foțeze nota. Deja cele trei state baltice au sărit să-și exprime solidaritatea cu Polonia înainte ca aceasta să confirme dacă sunt rachete rusești și cum au ajuns pe teritoriul ei. Trebuie să vedem dacă vor exista reacții mai degrabă emoționale în interiorul NATO sau o reacție de echilibru care să aștepte derularea evenimentelor, confirmarea și ulterior răspuns proporțional", mai precizează aceasta.

Oana Popescu-Zamfir spune că activarea articolului 5 al Tratatului NATO, ulterior Consiliului de Securitate, ar fi un semn de imaturitate politică pe care SUA și Aliații s-ar putea să nu îl accepte, mai ales că există instrumente mult mai sofisticate pentru a contracara Rusia la nivel internațional.

"Dacă Polonia ar face asta, ar fi un semn de imaturitate politică pe care nu cred că SUA și ceilalți aliați ai NATO l-ar accepta. Nu este caz de articolul 5. NATO are mai multe instrumente și mai sofisticate decât doar această logică simplă, respectiv când există orice fel de atac asupra unui aliat automat declanșăm articolul 5 și escaladăm la un conflict de proporții.

Întâi se cere activarea articolului 4, care înseamnă consultări cu toți aliații. Ulterior, răspunsul poate merge de la sancțiuni mult mai aspre asupra Rusiei, la instituirea unui no-fly zone, o zonă în care să patruleze avioane de luptă ale NATO la granița Alianței. Există o gamă largă de răspunsuri care să facă să doară în Rusia, fără să fie necesară activarea articolului 5 sau să fim într-un fel de stare oficială de război cu Rusia", întărește experta.

Oana Popescu-Zamfir mai precizează că în acest moment presa din Polonia nu oferă mai multe informații decât cele prezente la nivelul mass-media internaționale și că investigația se află încă în derulare.

Rusia neagă implicarea în incident

Experta arată că reacția Rusiei de acum nu este neobișnuită. Moscova a acționat similar în 2014, în timpul summitului NATO din Țara Galilor, când un ofițer al Serviciului de Securitate Internă al Estoniei a fost răpit de ruși.

"Nu trebuie să ne surprindă că Rusia neagă. Este o strategie folosită și-n trecut. Aminteam de incidentul din 2014, când un ofițer eston al Serviciului de Securitate Internă a fost răpit de Rusia într-o incursiune a unor agenți ruși peste granița cu Estonia. Atunci Rusia a susținut contrariul, spunând că ofițerul respectiv se afla într-o misiune de spionaj pe teritoriul rusesc, în ciuda faptului că s-au găsit urme care arătau opusul.

Să nu uităm că se întâmpla în a doua zi a summitului NATO din Țara Galilor, în care a început luarea deciziilor de consolidare a Flancului Estic împotriva agresiunilor rusești. Este o strategie pe care am mai văzut-o. Rusia deliberat joacă la limită. Întreprinde astfel de acțiuni hibride, tocmai ca să poată să nege, să nu își asume responsabilitatea, să nu sufere consecințele directe pe care le-ar suferi, dacă ar recunoaște că este un act deliberat de agresiune", a mai spus Oana Popescu-Zamfir, despre neasumarea Rusiei.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE