Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Oamenii din regiunea Kievului încearcă să uite de ororile războiului și se bucură de venirea verii

În timp ce estul și sudul Ucrainei se află sub asediul armatei ruse, în regiunea Kievului populația încearcă să uite de ororile războiului și se bucură de venirea verii.

Deși soarele strălucește, atmosfera este adesea sumbră, iar oamenii încearcă să privească înspre puținele lucruri bune. Kievul a respins atacurile inițiale ale Rusiei, dar pacea din capitala Ucrainei este înșelătoare.

Plaja de pe marginea râului Nipru găzduiește câțiva tineri care încearcă să se bucure de câteva momente de liniște, însă pericolul este adesea perceput la fiecare pas.

Mărturiile unei studente

Valeria, o studentă în vârstă de 19 ani, spune că războiul și riscul unui atac aerian este undeva în subconștientul ei.

Valeria, studentă: „Când jucăm volei și auzim sirena, sunt foarte speriată și mă gândesc că, poate, unele bombe pot fi pe cer.”

Cafenelele și restaurantele sunt din nou deschise. Ele oferă o aparentă doză de normalitate, însă la ora 23 toți se întorc acasă. Vor reveni a doua zi, dacă situația va fi, în continuare, calmă. Sirenele vor continua să sune, dar oamenii s-au obișnuit cu această stare, de fapt. Alarmele sunt rareori, acum, urmate de explozii, spre deosebire de ceea ce se întâmplă în orașele din prima linie.

Markiian Lukyniuk, violonist: „Oamenii nu țin cont de sirene și de toate aceste lucruri pentru că s-au obișnuit, cred, și asta e cea mai proastă parte a situației.”

Andrii Bashtovyi, redactor-șef al revistei online The Village din Kiev, a trecut curând de controlul medical, ceea ce înseamnă că ar putea, în curând, să fie trimis pe front.

Războiul a devenit unul de uzură

Andrii Bashtovyi, editor al revistei online „The Village”: „Aici, la Kiev, da, ne simțim destul de în siguranță. Dacă îi asculți pe oameni, aceștia vorbesc doar despre relațiile lor, despre sex și despre probleme de război ca despre ceva obișnuit."

Stare de acalmie este fragilă, de aceea este foarte prețuită. Ucrainenii își arată sprijinul pentru cei care luptă pentru libertate, dar este evident că războiul a devenit unul de uzură, iar oamenii încep să se obișnuiască cu asta.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE