Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

O rachetă japoneză a primit ordin de autodistrugere imediat după lansare

Agenția spațială japoneză a anunțat racheta Epsilon-6, care transporta opt sateliți, a eșuat miercuri, imediat după decolare. Racheta a trebuit să fie întreruptă printr-o comandă de autodistrugere.

Este prima lansare eșuată a unei rachete din ultimii aproape 20 de ani.

„Anomalie” neidentificată

Agenția japoneză de explorare aerospațială (JAXA) a declarat că Epsilon-6 a avut o „anomalie” neidentificată și că zborul a trebuit să fie întrerupt la mai puțin de șapte minute după decolarea de la Centrul spațial Uchinoura din prefectura Kagoshima, în sudul Japoniei.

Oficialii JAXA au declarat că agenția a trimis un semnal de autodistrugere după ce a decis că racheta nu a fost capabilă să zboare în siguranță și să intre pe o orbită planificată. Aceștia au precizat că se crede că racheta a căzut în mare împreună cu încărcăturile utile, potrivit AP.

Cauza eșecului este încă în curs de investigare, a precizat agenția.

Racheta Epsilon transporta opt încărcături utile, inclusiv două dezvoltate de o companie privată cu sediul în Fukuoka. A fost pentru prima dată când o rachetă Epsilon a transportat încărcături utile dezvoltate comercial.

Specificațiile rachetei Epsilon-6

Racheta Epsilon-6, cu o lungime de 26 de metri, 95,6 tone și combustibil solid, este versiunea finală înainte ca JAXA să planifice dezvoltarea unei alte variante, Epsilon-S.

După cinci modernizări de la începutul anilor 2010, Epsilon-6 este proiectată pentru o lansare compactă, deoarece JAXA urmărește să dezvolte o afacere de lansare de sateliți comerciali.

Eșecul de miercuri a pus capăt recordurilor de succes pentru seria Epsilon, de la prima lansare a versiunii originale în 2013.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE