Urmărește Euronews România la cei mai importanți operatori de cablu TV din țară: Digi (canalul 66), Orange (canalul 106), Vodafone (canalul 410).

Cele mai populare nume de băieți și fete în Europa. Prenumele cel mai des întâlnite în România

De Euronews  •  

Distribuie

DIMENSIUNE TEXT

Prenumele date nou-născuților reflectă fie tradițiile adânc înrădăcinate, fie tendințele actuale. Site-ul Euronews Culture a consultat diverse institute de statistică pentru a afla care sunt cele mai populare nume de fete și nume de băieți din Europa.

În prezent, sunt numeroase site-uri care publică lista celor des întâlnite prenume, pentru a-i ghida pe cei care vor să se inspire în alegera numelui copiilor. Toate aceste site-uri se bazează, adesea, pe resurse similare: birourile naționale de statistică, care listează primele nume înregistrate în registrele de stare civilă în fiecare an.

Toate statele membre ale UE le publică, cu excepția Germaniei, unde nu există un recensământ național al prenumelor.

Euronews Culture precizează că, în ceea ce privește Grecia și Cipru, datele datează de la recensământul populației din 2011, în timp ce datele din România nu sunt datate. Site-ul a consultat informațiile acestor institute de statistică și a întocmit lista celor mai populare nume de băieți și fete în Europa. Toate datele consultate sunt cele din anul 2021, cu excepția:

 • Grecia și Cipru - 2011

 • 2019 : Republica Cehă - 2019

 • 2020 : Letonia - 2020

 • Polonia - prima jumătate a anului 2022

 • Lituania - 2022

 • România - nedatat

Cele mai populare nume de fete și băieți în Europa

Pentru băieți, Noah este cel mai des întâlnit prenume în cel mai mare număr de țări. Se află în fruntea listei în șase țări: Germania, Belgia, Olanda și Suedia.

Alte două nume sunt populare în mai multe țări: Jakub în Cehia, Norvegia (Jakob) și Slovacia, în timp ce George este cel mai dat nume în Grecia și Bulgaria, cu variante locale (Georgi / Georgios).

Pentru fete, Maria este cel mai popular nume în cele mai multe țări. În Bulgaria, Cipru, Finlanda și Portugalia, numele este mai întâlnit decât în orice altă țară.

La aceste țări se adaugă Grecia cu numele Maria și România cu numele compus Ana-Maria.

Urmează Emma în Luxemburg, Malta și Olanda (și Ema în Slovacia).

Mia este cel mai popular nume în trei țări: Croația, Estonia și Elveția. Numele Sofija este des întâlnit în Letonia și Lituania.

Cele mai frecvente prenume din Europa

Este dificil de stabilit care este cel mai popular nume dat bebelușilor din Uniunea Europeană. O dată, pentru că diferitele institute naționale de statistică nu furnizează aceleași date.

O altă dificultate este reprezentată de variația ortografiei aceluiași nume de la o țară la alta - chiar și în cadrul aceleiași țări în unele cazuri, cum ar fi Alexander, Aleksander, Alexender sau Jasmine, Yasmina, Jasmin, Yasmeen.

Pe de altă parte, se poate număra de câte ori apare un anumit nume în listele oficiale din toate țările observate (Uniunea Europeană, Norvegia, Elveția, Anglia și Țara Galilor).

Euronews Culture a compilat ortografiile aceluiași prenume și a numărat de câte ori apare în liste, pentru a stabili care sunt cele mai des întâlnite prenume din Europa.

Top 10 mai populare nume de băieți în Europa

 1. Lucas - 42 de apariții sub toate variantele sale

 2. Alexander - 30

 3. Oliver / Olivier - 23

 4. Mohammed - 22

 5. Noah - 21

 6. Elias - 21

 7. Matteo - 20

 8. Gabriel - 18

 9. Daniel, Liam, Benjamin - 17

 10. Ryan, Martin, David, Leo, Adam, Theodor, Viktor - 16

Top 10 cele mai populare nume de fete în Europa

 1. Sofia - 56 de apariții sub toate variantele sale

 2. Hanna - 51

 3. Maria - 34

 4. Isabella - 33

 5. Amelia - 30

 6. Jasmina - 29

 7. Emma - 27

 8. Emilia - 27

 9. Sara - 26

 10. Elisabeth - 25

Cele mai populare nume de băieți și fete în România

Nume de băieți

 1. Andrei

 2. Alexandru

 3. Ștefan

 4. David

 5. Mihai

 6. Ionuț

 7. Florin

 8. Daniel

 9. Gabriel

 10. Matei

Nume de fete

 1. Ana-Maria

 2. Maria

 3. Andreea

 4. Alexandra

 5. Ioana

 6. Elena

 7. Maria Alexandra

 8. Denisa

 9. Bianca Maria

 10. Georgiana

Distribuie

Taguri