Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Nouă persoane au fost arestate în Polonia pentru acte de sabotaj în folosul Rusiei

Nouă persoane au fost arestate recent în Polonia suspectate de acte de sabotaj în folosul serviciilor de informaţii ruse, a anunţat luni prim-ministrul polonez Donald Tusk, informează AFP.

"Avem în prezent nouă suspecţi arestaţi, puşi sub acuzare, care au fost direct implicaţi în numele serviciilor ruse în acte de sabotaj în Polonia", a declarat Tusk într-un interviu la televiziunea privată TVN24.

"Este vorba atât de cetăţeni ucraineni, belaruşi, cât şi de (cetăţeni) polonezi", a spus Tusk, adăugând că uneori aceste persoane erau recrutate din mediile de delincvenţi.

Astfel, aceste persoane sunt acuzate de "bătăi, incendii criminale şi tentative de incendiere", a adăugat premierul polonez.

Ce state mai sunt vizate de sabotaje rusești

Potrivit lui Tusk, sabotajele serviciilor de informaţii ruse vizează în prezent nu doar Polonia, ci şi Lituania, Letonia şi în cele din urmă Suedia. O anchetă internaţională este în curs, a precizat el.

Printre exemplele citate, el a evocat o tentativă de incendiere a unei fabrici de vopsele la Wroclaw, în vestul Poloniei, sau incendierea unui magazin Ikea în Lituania.

Donald Tusk a anunţat de asemenea o informare publică, în următoarele zile, privind acţiunile de sabotaj în Polonia.

La mijlocul lunii mai, Tusk a anunţat întărirea serviciilor de informaţii poloneze în urma activităţilor Moscovei menite să destabilizeze situaţia în Polonia, informând despre o sumă de 100 de milioane de zloţi (23,5 milioane de euro) destinată serviciilor de contraspionaj civil şi militar.

El a mai informat atunci că mai multe acte de sabotaj au fost dejucate, "datorită vigilenţei serviciilor noastre şi aliaţilor noştri".

În timpul ultimelor săptămâni, Varşovia a anunţat arestarea unui bărbat suspectat că ajuta serviciile de informaţii ruse să pregătească un potenţial atentat împotriva preşedintelui ucrainean Volodimir Zelenski, precum şi a comanditarului belarus al atacului împotriva lui Leonid Volkov, un aliat apropiat al defunctului opozant rus Aleksei Navalnîi, în martie, la Vilnius, şi a doi polonezi însărcinaţi cu comiterea atacului.

De la începutul războiului în Ucraina, în februarie 2022, Varşovia este un susţinător necondiţionat al Kievului şi principala ţară de tranzit pentru armamentul occidental care îi este livrat.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE