Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

De teama unei invazii rusești, civilii estonieni se antrenează cot la cot cu militarii profesioniști

Estonia, membră a UE, se simte amenințată de Rusia. În acest an, această mică țară membră a NATO va investi peste 3% din PIB pentru a-și consolida capacitățile de apărare. De asemenea, a găzduit exerciții NATO și a antrenat civili în războiul de tranșee, după cum a relatat euronews.com.

Civili înarmați, care fac parte din „Liga de Apărare Estoniană” (EDL), se antrenează alături de soldați profesioniști: „La exercițiul nostru participă 500 de persoane din Estonia, Lituania și Franța”, spune Indrek Jurtšenko, un recrut, de profesie cântăreț de operă.

Exercițiul se numește „Northern Frog” și se desfășoară în jurul unui fost aerodrom militar sovietic. În apropierea pistei de aterizare, trupele de infanterie din Franța, partener NATO, fortifică tranșee. În pădurea din apropiere, voluntarii baltici se adună. Forțele militare estoniene și trupele profesioniste NATO își testează și își îmbunătățesc reciproc abilitățile de luptă pentru războiul de tranșee.

Cunoștințe locale, forță locală

Aproximativ 30.000 de membri s-au înscris în EDL. Muncitori, funcționari, studenți sau fermieri; ei nu primesc niciun salariu pentru acest serviciu patriotic. Mulți dintre ei au propria armă acasă și știu cum să o mânuiască atunci când lucrurile devin grave.

Reet Saari, voluntar: „Estonia este o țară mică, așa că toată lumea trebuie să contribuie la eforturile de apărare într-un fel sau altul. Unii pot lupta în prima linie în pădure, ca mine. Alții pot ajuta cu sarcini de sprijin și logistică.” Î

Cheltuiți pentru a vă apăra

Estonia îi îndeamnă pe partenerii săi din NATO să își mărească cheltuielile pentru apărare. Două procente din PIB nu sunt suficiente, spune ministrul estonian al Apărării, Hanno Pevkur. „Principala amenințare va rămâne Rusia", mai spune acesta.

Hanno Pevkur, ministrul Apărării din Estonia: „Cumpărăm obuziere autopropulsate, noi sisteme de apărare antiaeriană cu rază medie de acțiune, multe sisteme antitanc și o mulțime de muniții noi. În ultimii doi ani am cumpărat mai multă muniție decât am cumpărat în total în ultimii 30 de ani!”

Estonia este expusă eforturilor de destabilizare ale Rusiei prin încălcări ale spațiului aerian, campanii de fake-news, atacuri cibernetice și bruiaje ale semnalelor GPS.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE