Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Noi reguli privind migrația în Marea Britanie. Cei care vor să intre ilegal vor fi trimiși în Ruanda în așteptarea deciziei

Migranții care intră ilegal în Marea Britanie vor fi expulzați către Ruanda, țară africană în care le vor fi analizate cererile de azil. Este decizia Parlamentul britanic. Premierul a anunțat că zborurile de deportare vor începe în iulie. Migranții care nu vor mai putea intra în Regatul Unit vin de cele mai multe ori pe mare, traversând Canalul Mânecii dinspre Franța.

Migranții vor fi trimiși în Ruanda în baza unui tratat care prevede și bani în schimbul acestui schimb. Inițiatorii programului susțin că Ruanda este o țară sigură, iar solicitanții de azil vor avea parte de condiții bune pe banii contribuabililor britanici.

Andrew Sharpe, membru al camerei lorzilor: ”Ruanda este o țară sigură care și-a dovedit în repetate rânduri capacitatea de a oferi solicitanților de azil un refugiu sigur și o șansă de a-și construi o nouă viață. Rwanda are o istorie puternică în furnizarea de protecție celor care au nevoie de ea și găzduiește în prezent peste 135.000 de refugiați și solicitanți de azil care au găsit siguranță și adăpost acolo.” 

Proiectul de lege al guvernului este puternic criticat de opoziţia laburistă, de asociaţiile de asistenţă pentru migranţi, de şeful Bisericii Anglicane şi chiar de Înaltul Comisar al ONU pentru Drepturile Omului. Acest lucru nu a împiedicat însă guvernul britanic să insiste cu aprobarea noilor reguli. După ce a atins un nivel record în 2022 de 45.000 de persoane, numărul celor care au traversat ilegal Canalul Mânecii spre Marea Britanie a crescut cu peste 20% de la începutul anului. 

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE