Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Noi reguli pentru refugiații ucraineni din România. O familie va primi 2.000 lei pe lună pentru cazare

Ajutorul pentru refugiații ucraineni care și-au găsit adăpost la noi în țară a fost diminuat și va fi acordat, numai în anumite condiții.

De la 1 mai, refugiații ucraineni vor trebui să se supună unor noi reguli, așadar, printr-o ordonanță de urgență, guvernul a decis ca o familie de ucraineni să primească 2 mii de lei pe lună, pentru cazare, iar o persoană singură 750 de lei pe lună pentru acoperirea cheltuielilor de cazare.

Dacă vorbim despre mâncare, atunci, fiecare persoană va primi 600 de lei pe lună.

Până să se aplice aceste reguli, a existat programul 50/20, atunci când refugiații primeau câte 50 de lei pe zi pentru cazare și 20 de lei pentru hrană.

Statul român a plătit anul trecut din fonduri publice pentru acest program aproximativ 106 milioane de euro, astfel încât aveau o cheltuială zilnică de 350 mii de euro pentru ajutorul către refugiații ucraineni.

Din februarie 2022 au intrat în România aproximativ 4 milioane de cetățeni ucraineni. Dintre aceștia, au rămas în țara noastră puțin sub 100 de mii de refugiați, dintre care s-au angajat oficial în câmpul muncii 5 mii de persoane. Pentru a primi banii menționați prin OUG, ucrainenii trebuie să se angajeze și să își înscrie copiii la grădiniță sau la școală.

Cozi pentru ajutoare

Câteva zeci de ucraineni au venit încă de dimineață la Direcția de Asistență Socială din Constanța pentru a-și depune dosarele în vederea obținerii de bani pentru cazare și mâncare. În orașul de la malul mării trăiește una dintre cele mai mari comunități de ucraineni care au fugit din calea războiului.

Au fost prezenți și reprezentanți ai unor ONG-uri care să îi ajute pe cetățenii ucraineni să completeze actele necesare. Aceștia trebuie să demonstreze ca au un cont deschis la o bancă din România și că au permis de ședere. 31 mai e termenul de depunere pentru a primi acești bani.

Refugiații au spus că banii ar trebui să le ajungă pentru chirie, deși suma nu mai este la fel de generoasă ca până acum. Diferența este că ei vor primi banii direct în cont și nu îi vor mai primi proprietarii români care i-au găzduit până acum.

De cealaltă parte a cozii au fost și proprietarii români, pentru a depune actele pentru a primi banii aferenți lunilor trecute pentru cazarea refugiaților, pentru că mulți au spus că au susținut refugiații din propriile fonduri. Alți proprietari au spus că nu vor evacua refugiații și că vor continua să îi susțină și după aplicarea OUG-ului.

În perioada în care a funcționat programul 50/20, unii proprietari români, care au găzduit familii de refugiați ucraineni, au profitat de pe urma programului și au păstrat banii pentru ei, în loc ca sumele să ajungă la adevărații beneficiari, adică la ucraineni.

Proprietarii români de apartamente declarau pe hârtie că au acasă zeci de refugiați, dar acest lucru nu se întâmpla, de fapt, și în realitate. Ei foloseau documente înscrise în fals, iar banii puteau fi, astfel, decontați, fiind suficientă declarația pe proprie răspundere a solicitantului.

Impactul refugiaților ucraineni pe piața imobiliară

Fluxul de refugiați ucraineni și banii dați de stat pentru cazarea acestora au crescut nivelul chiriilor din mai multe orașe din țară.

Programul 50/20 a pus mare presiune și pe proprietățile ieftine, pentru că proprietarii luau mai mulți bani prin acest program, decât dacă l-ar fi închiriat pe termen lung, la preț de piață.

Situația va reveni la normal în câteva luni, spun reprezentații pieței imobiliare.

”Dacă vorbim despre piața chiriilor, imaginați-vă că anul trecut au fost alocați undeva la 100 de milioane de euro prin acest program din fonduri de rezervă și pentru un studio pe care l-ați fi închiriat probabil cu 400 de euro, veniturile prin programul 50/20 puteau să ajungă la 1.000-1.200 de euro. Deci, asta conferea un randament extraordinar acelei proprietăți.

Ceea ce se va întâmpla, în perioada următoare, dacă ne referim la o familie strict de refugiați, prin acea diurnă care li se va acorda, dacă intră în programul de la ANOFM și-și caută de lucru, automat o parte dintre ei vor rămâne în acele imobile în care stau în chirie, dar bineînțeles pe o sumă mult diminuată, iar cele care se vor elibera, probabil că vor avea în primă faza o creștere artificială a prețurilor, pe care piața o va corecta, în scurt timp. Deci, proprietarii nu se mai pot aștepta la același tip de venituri pe care le aveau prin măsura 50/20”, spune Toma Filipovici, Președintele Asociației Profesionale a Agenților Imobiliari din România (APAIR).

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE