Noi dovezi sugerează că forțele ruse au doborât zborul Azerbaidjan Airlines 8243

Forțe militare ruse au fost implicate în lansarea unei rachete asupra zborului Azerbaijan Airlines 8243, care s-a prăbușit pe 25 decembrie 2024, potrivit unei scrisori anonime și a unor înregistrări audio prezentate marți de site-ul de știri azer Minval, relatează Euronews.com.

Potrivit Minval, scrisoarea anonimă ar conține mărturii, fragmente audio și detalii tehnice care indică deficiențe în echipamentele de comunicație utilizate în momentul incidentului. Documentul ar fi semnat de căpitanul Dmitri Sergheevici Paladiciuk, un ofițer rus de apărare antiaeriană, care, conform declarației, a acționat la ordinul direct al Ministerului rus al Apărării când a autorizat lansarea rachetei.

Euronews nu a putut verifica în mod independent autenticitatea acestor informații.

Scrisoarea citată de Minval arată că Paladiciuk se afla în apropiere de Groznîi în perioada 24–25 decembrie și că la ora 05:40 în ziua incidentului, unitatea sa a primit ordin de pregătire pentru luptă completă. Din cauza semnalului mobil slab și a lipsei de comunicații prin cablu funcționale, coordonarea s-a bazat pe conexiuni mobile instabile.

O țintă posibilă ar fi fost detectată la ora 08:11, urmărită prin radar, și două rachete au fost lansate la ordinul transmis telefonic. Prima rachetă ar fi ratat, iar a doua ar fi explodat suficient de aproape încât schijele să lovească aeronava.

Minval susține că a analizat trei mesaje vocale care confirmă ordinele de luptă, lansarea rachetelor și faptul că schijele au lovit avionul. Unul dintre clipuri audio a fost făcut public și ar reda comenzi militare în limba rusă, sunete de lansare a unei rachete, vocea spunând „ținta ratată” și un nou ordin de foc.

În ziua tragediei, oficiali de la Baku au declarat pentru Euronews că o rachetă rusească sol-aer a fost lansată asupra zborului 8243 în timpul unei activități intense a dronelor deasupra Groznîi, destinația avionului. Sursele afirmă că schijele rachetei au lovit pasagerii și echipajul, avariind grav avionul.

Piloții ar fi solicitat aterizare de urgență pe aeroporturi din Rusia, dar au fost refuzați. Au fost direcționați spre Aktau (Kazahstan), unde aeronava s-a prăbușit în timpul unei tentative de aterizare forțată. 38 de persoane au murit, iar 29 au fost rănite. Ulterior, s-a relatat că avionul ar fi fost doborât de un sistem rusesc Pantsir-S1.

Putin: „Un incident tragic”, dar fără asumarea responsabilității

La trei zile după prăbușire, președintele Azerbaidjanului, Ilham Aliev, a declarat că avionul a fost doborât de Rusia, subliniind că, deși nu susține că a fost intenționat, „a fost făcut”.

Pe 29 decembrie, Aliev a anunțat trei cereri adresate Moscovei:

  • Scuze oficiale din partea Rusiei – îndeplinită pe 28 decembrie, când Putin i-a cerut scuze lui Aliev,
  • Recunoașterea vinovăției,
  • Tragerea la răspundere penală a celor responsabili și plata de compensații către statul azer și victime.

Putin s-a referit la incident ca fiind „tragic”, dar nu a recunoscut responsabilitatea. Kremlinul a susținut că apărarea antiaeriană rusă desfășura acțiuni în zona Groznîi pentru a intercepta drone ucrainene.

Bloggerii militari ruși au localizat explozia în raionul Naurski (Cecenia), unde erau desfășurate unități cu sisteme antiaeriene.

Relațiile ruso-azere, la cel mai scăzut nivel

Aceste noi acuzații vin într-un moment de escaladare rapidă a tensiunilor diplomatice și juridice dintre Rusia și Azerbaidjan. Totodată, există temeri că acest caz ar putea lăsa o pată ireversibilă asupra relațiilor bilaterale și ar putea complica viitorul regiunii.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE