Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Negocierile de la Istanbul, încheiate fără un acord. Exporturile de cereale din Ucraina sunt încă blocate

Negocierile de la Istanbul, în vederea deblocării exporturilor de cereale din Ucraina, s-au încheiat fără a se ajunge la un acord. Părțile au convenit să aibă o nouă rundă de discuții săptămâna viitoare. Organizația Națiunilor Unite a calificat întâlnirea drept „o rază de speranță”.

Negocierile purtate, ieri, între Rusia, Ucraina, Turcia și reprezentanți ai ONU au vizat crearea unor culoare securizate pentru transportul maritim al cerealelor din Ucraina. Acest lucru ar însemna încetarea focului în zonele unde ar urma să fie transportate aceste cereale și inspecții ale navelor, ca Rusia să fie asigurată că nu va fi transportat și armament, cu aceste ambarcațiuni. Aceste inspecții ar urma să fie făcute de Turcia, cu sprijinul ONU.

Nu s-a ajuns, însă, la un acord semnat, după prima rundă de negocieri față-n față între ruși și ucraineni. Reprezentații Națiunilor Unite sunt optimiști și spun că, probabil, săptămâna viitoare va mai urma o rundă de noi discuții.

Negocierile sunt foarte importante, pentru că Ucraina e unul dintre principalii exportatori de cereale. Peste 20 de milioane de tone de cereale sunt blocate în porturile Ucrainei, în silozuri, de când a început războiul, iar acest lucru a condus la o creștere a prețului pe piețele internaționale și la amenințarea unei crize alimentare, mai ales în ceea ce privește principalii parteneri comerciali ai Ucrainei, dar și țări din Africa și Orientul Mijlociu.

Președintele turc Recep Tayyip Erdoğan a încercat, până acum, în mai multe rânduri, să fie un mediator în acest conflict, între cele două părți: Rusia și Ucraina. El a organizat o rundă de discuții la Istanbul, la finalul lunii martie, când se viza încheierea unui armistițiu pentru încetarea focului, dar acel lucru nu s-a putut realiza.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE