Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

NATO cere Chinei limitarea arsenalului nuclear și folosirea Inteligenței Artificiale în armată

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a cerut marţi Chinei să se aşeze la masa discuţiilor cu Alianţa Nord-Atlantică pentru creşterea "transparenţei". NATO cere limitarea arsenalului nuclear chinez, precum şi limitarea folosirii Inteligenţei Artificiale în domeniul militar, relatează agenţia EFE, potrivit Agerpres.

Stoltenberg a susţinut că nu consideră China drept un "adversar" al Alianţei, ci o "provocare", în timp ce această ţară investeşte în rachete cu rază lungă de acţiune şi şi-a crescut accelerat numărul de ogive nucleare.

Potrivit unei estimări a Pentagonului, la orizontul anului 2035 China ar putea dispune de circa 1.500 de focoase nucleare, faţă de aproximativ 400 în prezent.

"Să avem limite verificabile asupra arsenalelor nucleare, cu predictibilitate şi transparenţă, este ceva ce ne interesează pe toţi. Prin urmare, China ar trebui să fie dispusă să se aşeze la masa discuţiilor şi să participe la mai multe acorduri pentru controlul armamentelor", a indicat Stoltenberg.

El a spus că China ar trebui să pună "limite la numărul de ogive nucleare" şi a semnalat provocări folosirea unor noi tehnologii de către această ţară în sectorul militar, inclusiv cea a Inteligenţei Artificiale. Stoltenberg cere de asemenea stabilirea unor controale comune, adăugând că "NATO este hotărâtă să dezvolte standarde universale pentru utilizarea responsabilă a noilor tehnologii în domeniul militar".

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE