Mugur Isărescu susține că România nu are nevoie de un acord cu FMI. „Nu avem criză valutară”

Situația economică din România nu impune încheierea unui acord de finanțare cu Fondul Monetar Internațional, a declarat Mugur Isărescu. Guvernatorul Băncii Naționale a României a vorbit însă de necesitatea adoptării unui pachet de măsuri care să ducă la reducerea deficitului bugetar. Nu a intrat în detalii, dar a subliniat că alegerea măsurilor nu va fi ușoară.

Întrebat dacă există posibilitatea unui acord cu FMI, Mugur Isărescu a respins acest scenariu și a explicat că Fondul asigură lichiditate în cazul unei crize valutare.

Nu, FMI n-are ce să facă în România. O să vină bineînțeles la consultări. FMI îți asigură lichiditate în valută în momentul în care e o criză valutară. Noi n-avem.

N-am auzit o discuție serioasă și avem nevoie de discuții serioase, de seriozitate în momentele actuale, o discuție serioasă despre cum va fi făcută această corecție treptată, cu ce măsuri.

Cântărirea măsurilor nu este un lucru ușor. În același timp, să păstrezi credibilitatea, să reduci sustenabil deficitul și să nu creezi recesiune. O combinație foarte grea. Eu cred în ea. Atâta pot să vă spun că se poate face, nu e imposibilă”, a afirmat Mugur Isărescu, guvernatorul BNR.

De asemenea, Banca Națională a României, prin vocea guvernatorului Mugur Isărescu, recunoaște că a cheltuit sume foarte mari din rezervele valutare, pentru a încetini devalorizarea leului, după primul tur de scrutin.

Isărescu, referitor la cursul de schimb: Suntem într-o zonă de echilibru

De asemenea, Mugur Isărescu a dat asigurări că leul se află în prezent într-o zonă de echilibru.

Nu-l spun (care este noul prag psihologic pentru cursul leu-euro - n.r). Deci, cel mai mult pot să vorbesc despre o zonă de echilibru şi cred că acum suntem în această zonă. Dar o zonă de echilibru nu înseamnă margini, pentru că exact acolo te atacă speculatorii. Şi noi avem flotare. Cursul e determinat de piaţă. Deci, pentru că intervenim, dar nu spunem când intervenim, de ce intervenim, cu cât intervenim, dar spunem că intervenim. Din 2005 e trecut pe site-ul Băncii Naţionale.

Dacă am spune, ştii, confirmăm o zonă, exact acolo vin şi te atacă. Deci nu ştiu, ca să fie mai clar, nici nu ştii care, dar zona asta, aşa calculând şi cursul de schimb efectiv, REER, aşa se numeşte, îl ştiu cei de la Bloomberg, Real Effective Exchange Rate, cred că suntem pe unde trebuie, într-o zonă fără margini.

Undeva, probabil că vom interveni, nici eu nu ştiu, sau nu ştiu astăzi, dar văd mâine dimineaţă. Dar în orice caz, să ştiţi că membrii consiliului nu ştiu”, a spus Mugur Isărescu, întrebat care este noul prag psihologic pentru cursul de schimb, potrivit Agerpres.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE