Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Moartea a devenit un lux în Marea Britanie. Costurile serviciilor funerare au crescut cu 126% în ultimii 20 de ani

Costul total al serviciilor de înmormântare în Marea Britanie a atins recent un nivel fără precedent, conform unui raport elaborat de firma de servicii financiare SunLife. Aceasta nu numai că reflectă o creștere de 5% față de anul anterior, dar evidențiază și o majorare cu 126% a costurilor funerare în ultimii 20 de ani, potrivit euronews.com.

Potrivit unui nou raport al firmei de servicii financiare SunLife, costul total al decesului în Marea Britanie poate ajunge la 9.658 lire sterline (11.258 EUR). Această sumă include taxele pentru administrarea unei locații, un serviciu funerar de bază și opțiuni suplimentare precum ceremonia de priveghi.

Impactul inflației asupra cheltuielilor funerare

Raportul subliniază că recentele creșteri ale inflației au contribuit la creșterea bruscă a costurilor funerare, cu variabilitate în funcție de regiuni. Inflația din țară a atins 4% în decembrie, depășind ținta de 2% stabilită de Banca Angliei.

În contrast cu anul precedent, când doar două zone au înregistrat creșteri ale costurilor, majoritatea regiunilor Regatului Unit au consemnat creșteri ale cheltuielilor funerare medii în 2023. Doar Londra, nord-vestul Angliei și Irlanda de Nord au înregistrat o scădere.

Irlanda de Nord rămâne cea mai accesibilă regiune pentru înmormântări în Marea Britanie, cu un cost mediu de 3.256 de lire sterline (3.797 de euro). În același timp, Londra se menține ca fiind cea mai scumpă, cu un cost mediu de 5.171 de lire sterline (6.030 de euro).

Conform informațiilor furnizate de Farewill, o companie britanică specializată în servicii de testament și incinerare, alternativele mai rentabile, cum ar fi incinerările directe, au devenit din ce în ce mai populare.

În ultimul an, opțiunea preferată pentru ceremoniile funerare a fost incinerarea cu ceremonie, reprezentând 53% dintre opțiuni, chiar dacă numărul total de incinerări a înregistrat o scădere cu 4%.

Procentul incinerărilor clasice, care nu implică nicio înmormântare sau ceremonie prealabilă, a crescut semnificativ de la 3% în 2019 la 20% în 2023, în timp ce procentajul înmormântărilor a atins 27%, potrivit raportului.

Mai mult decât atât, 93% dintre directorii de pompe funebre intervievați pentru raport au menționat că oamenii alocă un buget mai mare decât este necesar pentru lucruri precum serviciile de catering, sicrie și aranjamente florale.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE