Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Ministrul Justiției, despre primarul din Sinaia care ar fi cumpărat un castel în Franța printr-un interpus: E foarte posibil să se sesizeze DNA

Alina Gorghiu, ministrul Justiției, a declarat vineri că este ”foarte posibil” ca Direcția Națională Anticorupție (DNA) sau alte instituții să se sesizeze ca urmare a investigației publicației Recorder potrivit căreia Vlad Oprea, primarul liberal din Sinaia, și-ar fi cumpărat printr-un interpus un castel în localitatea Orthez din Franţa, clădire pe care o renovează.

Gorghiu a fost întrebată dacă DNA sau alte instituții ar trebui să se autosesizeze în acest caz şi să fie deschisă o anchetă penală.

”Vorbim de lupta anticorupţie în România şi vreau să vă spun că funcţionează bine. Cel puţin aprecierile noastre şi europene sunt foarte bune. 74% din dosarele DNA sunt făcute pe baza sesizărilor persoanelor fizice sau juridice din România. Diferenţa o face autosesizarea pe bază de informaţii venite din presă, din spaţiul public şi aşa mai departe. (...) Nu aş avea de unde să ştiu (dacă DNA s-a autosesizat în acest caz - n.r.). Este decizia instituţiilor statului dacă se vor autosesiza sau nu.

În general, la o asemenea campanie de presă, care arată posibile elemente care ţin de infracţiuni, e foarte posibil să sesizeze şi DNA-ul şi alte instituţii. Nu le dau eu teme la televizor, de aceea încerc să fiu rezervată. Dar, făcând abstracţie de nume, făcând abstracţie de persoana care este implicată într-o anchetă de presă sau nu, nu văd niciun fel de problemă în a se sesiza o instituţie.

E sănătos pentru lupta anticorupţie din România să avem anchete. Ce vreau eu în schimb de la DNA, şi am spus şi la bilanţul pe anul 2023, este să nu mai avem mii de dosare care să-ţi pice în instanţă, ci vreau dosare făcute cum trebuie, lucrate de procuror cum trebuie, cu probe imbatabile, astfel încât în instanţă să obţii o condamnare pentru respectivele persoane", a afirmat Gorghiu, la postul Digi24, conform Agerpres.

Alina Gorghiu: ”Pe mine nu m-aţi văzut vreodată comentând că DNA-ul anchetează lideri de la PNL”

De asemenea, ministrul Justiției a recunoscut că investigaţia Recorder afectează imaginea PNL.

"Este un dosar de presă. (...) Orice fel de campanie din asta are un element negativ. De ce credeţi că nu ne-ar afecta? Problema e următoarea: DNA-ul a anchetat în România şi n-a comentat nimeni, lideri de la PNL, de la PSD, de la AUR, de la toate partidele. Doar când au fost făcute dosare de DNA asupra liderilor USR, atunci vorbim de supra-cetăţeni, oameni supra-lege, pentru că doar ei au comentat şi sunt complet deranjaţi că DNA îşi face treaba vizavi de lideri USR. Pe mine nu m-aţi văzut vreodată comentând că DNA-ul anchetează lideri de la PNL. Vedem ce va spune instanţa, toţi ne bucurăm de prezumţia de nevinovăţie", a precizat Alina Gorghiu, conform sursei citate.

O investigație a jurnaliștilor de la Recorder susține că primarul orașului Sinaia, Vlad Oprea, deține mai multe proprietăți, inclusiv un castel în Franța, care a fost cumpărat pe numele unui apropiat al acestuia.

Conform investigației Recorder, Beniamin Gonț ar fi un paravan al primarului PNL din Sinaia. Proprietatea din Franța ar urma să fie restaurată, iar costurile ar ajunge la peste două milioane de euro, arată investigația. Vlad Oprea este primar al orașului Sinaia din 2004.

De asemenea, jurnaliștii Recorder au mai scris că primarul din Sinaia deţine o avere impresionantă, printre care şi o vilă, de circa o mie de metri pătraţi, ridicată în centrul staţiunii Sinaia. Vila ar aparţine unei firme, la care acţionar ar fi mama primarului.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE