Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Ministrul Familiei, uimit că România a lăsat în paragină centrele pentru dependenții de droguri. ”Există de acum 20 de ani?”

Natalia-Elena Intotero, ministrul Familiei, a reacționat în urma dezvăluirilor făcute de Euronews România despre cele trei centre post-cură de dezintoxicare, necesare dependenților de droguri, dar care au fost lăsate în paragină de aproape 20 de ani. A catalogat drept ”grav” faptul că au fost construite din fonduri guvernamentale și, chiar dacă au fost lăsate de izbeliște, că există șansa ca acele clădiri să poată fi reabilitate.

Invitată în emisiune ”Vocile care contează”, Natalia-Elena Intotero s-a arătat surprinsă în momentul în care jurnalistul Vitalie Cojocari i-a spus că statul român a amenajat trei trei centre post-cură de dezintoxicare în urmă cu aproape 20 de ani, cu prețul a peste două milioane de euro. Niciun pacient nu le-a călcat vreodată pragul, iar clădirile au rămas în paragină. 

”Există de acum 20 de ani?”, a fost reacția Nataliei Intotero, în direct la Euronews România.

Deși s-au plătit bani pentru reabilitare și dotări, Agenția Națională Antidrog recunoaște că la un moment dat, pur și simplu, problematica consumului și a traficului nu a ”mai suscitat interesul clasei politice”.

Realizate din fonduri guvernamentale? Grav.

Ar fi foarte ușor. Acele locații pot fi cu ușurință reabilitate și am putea avea aceste centre mult mai repede decât ne așteptăm”, a mai precizat ministrul Familiei, Tineretului și Egalității de șanse.

Ce obstacole întâmpină România pentru a construi centre pentru dependenții de droguri

Natalia Intotero a precizat că a discutat despre construirea centrelor de adicții cu ministrul Sănătății și cu ministrul Fondurilor Europene.

”UE are ca prioritate tot ce înseamnă partea de sănătate mintală. Aici pot fi cuprinse și aceste centre de adicție. Nu vorbim doar de droguri, poate fi alcool, poate și dependența de a folosi telefonul în mod excesiv.

Doresc și cultele să susțină și să contribuie la diminuarea acestui fenomen. De aceea, vorbim de accesare de fonduri europene. Ne-am dori ca un astfel de centru să fie în fiecare regiune a țării.

Ministrul Familiei a explicat că ”e foarte important să vedem acceptul Comisiei Europene pentru astfel de centre”.

Politica UE este aceea de a nu mai da voie să se facă locații unde să înnoptezi. Ori, un centru de zi nu este suficient pentru a ajuta o persoană dependentă.

De aceea, centre de tratament și recuperare pe zona de adicție sunt foarte importante. Și colegii mei au avut discuții la nivelul UE pentru a modifica aceste ghiduri de finanțare.

În scurt timp, marea majoritate a colegilor ne vom deplasa la Bruxelles, pentru că Belgia va prelua președinția rotativă a Consiliului UE. Sunt convinsă că într-un timp foarte scurt dacă se va agrea modificare acestor ghiduri, astfel încât să putem aplica.

Am un sentiment că se va putea”, a concluzionat ea.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE