Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Ministrul britanic de Interne vrea să interzică persoanelor fără adăpost să locuiască în corturi - numind-o "alegere a unui stil de viață"

Ministrul de Interne al guvernului conservator a anunțat că intenționează să introducă noi sancțiuni în Anglia și Țara Galilor pentru persoanele fără adăpost, despre care autoritățile consideră că au refuzat ofertele de ajutor. Punctul său de vedere a fost deja respins pe scară largă de organizațiile de caritate și de politicienii din partidele adverse, relatează Euronews.com.

Suella Braverman a scris pe X - fostul Twitter: "Nimeni din Marea Britanie nu ar trebui să trăiască într-un cort pe străzile noastre. Există opțiuni pentru oamenii care nu vor să doarmă în stradă".

Ea a susținut că guvernul îi va sprijini întotdeauna pe cei care sunt cu adevărat oameni ai străzii, dar a adăugat că: "nu putem permite ca străzile noastre să fie invadate de rânduri de corturi ocupate de oameni, mulți dintre ei din străinătate, care trăiesc pe străzi ca o alegere de viață".

Braverman a adăugat: "Ceea ce vreau să opresc, și ceea ce majoritatea celor care respectă legea vrea să oprim, sunt cei care cauzează deranj și suferință altor oameni prin montarea corturilor în spațiile publice, cerșind agresiv, furând, consumând droguri, aruncând gunoaie și distrugând comunitățile noastre."

Ea a continuat spunând că, dacă nu se iau "măsuri", "orașele britanice vor lua calea unor locuri din SUA precum San Francisco și Los Angeles, unde politicile slabe au dus la o explozie a criminalității, a consumului de droguri și a mizeriei".

Mai multe critici au fost aduse declarațiilor

Comentariile ei au atras imediat condamnări, iar organizația caritabilă Shelter a fost cea care a condus criticile.

Pe X, ei au scris: "a trăi pe străzi nu este o <alegere a unui stil de viață> - este un semn al unei politici guvernamentale eșuate. Nimeni nu ar trebui să fie pedepsit pentru că nu are adăpost. Este inacceptabil să incriminezi oamenii pentru că dorm în corturi și să transformi în infracțiune faptul că organizațiile de caritate îi ajută".

Tot pe X, Angela Rayner, viceliderul Partidului Laburist, a scris că "dormitul în stradă nu este o <alegere a unui stil de viață>".

Acuzându-i pe conservatori că dau vina pe persoanele fără adăpost pentru nepopularitatea lor, în loc să își asume responsabilitatea pentru propriile acțiuni, ea a adăugat: "Un amestec toxic de chirii în creștere și eșecul de a pune capăt evacuărilor fără vină lovește persoanele vulnerabile. După ani de întârzieri, conservatorii nu-și respectă promisiunile".

Primarul Londrei, Sadiq Khan, a calificat drept "profund deprimantă" atitudinea guvernului față de "persoanele vulnerabile" care dorm pe străzile capitalei și nu numai.

Se așteaptă ca planul lui Braverman să fie inclus în discursul Regelui Charles de marți. Discursul stabilește agenda legislativă a guvernului și, în acest an mai mult ca oricând, se așteaptă ca acesta să se concentreze foarte mult pe lege și ordine.

Cotidianul Financial Times relatează că propunerile sale sunt menite să înlocuiască elemente ale unei legi a vagabondajului din 1824.

Corturile care cauzează "deranj" - cum ar fi cele care obstrucționează ușile magazinelor - ar putea fi vizate, iar organizațiile caritabile ar putea fi amendate pentru distribuirea corturilor dacă se consideră că acestea au cauzat o astfel de "povară".

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE