Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Ministrul austriac de Interne solicită o directivă de respingere a persoanelor care sosesc fără o procedură de azil

Ministrul austriac de interne Gerhard Karner și-a exprimat dorința, în timpul vizitei din Bulgaria, pentru legalizarea refuzului unor solicitanți de azil, potrivit Der Standard.

Potrivit ministrului de Interne Gerhard Karner, este necesară o nouă directivă de respingere inițiată de UE pentru a reduce numărul cererilor de azil în Austria și în Uniunea Europeană. Acest lucru ar trebui să permită respingerea solicitanților de azil cu șanse mici sau inexistente de protecție, fără a fi nevoiți să treacă printr-o procedură de azil, a declarat un purtător de cuvânt al ministerului, după vizita de luni în Bulgaria a lui Karner și a cancelarului Karl Nehammer.

Directiva propusă provine dintr-un plan în cinci puncte pe care Karner l-a publicat în noiembrie. Într-o scrisoare de la acea vreme, el a cerut și Comisiei UE să acționeze în consecință.

„Directiva UE privind persoanele strămutate se aplică refugiaților de război din Ucraina. Pe această bază, oamenii au un statut de protecție fără a fi nevoie să solicite azil. Pe de altă parte, ar trebui să fie posibilă crearea unei directive care să permită respingerea fără a fi solicitată o cerere de azil. examinate”, a spus purtătorul de cuvânt în apelul STANDARD.

De altfel, experții citați de publicația austriacă resping solicitarea acestuia, pe motiv că ar încălca drepturile omului. Lukas Gahleitner-Gertz, membru al Asylum Coordination, consideră că planul reprezintă o încălcare a Convenției Europene a Drepturilor Omului.

Convenția de la Geneva privind refugiații nu permite acest lucru, a declarat expertul constituțional Bernd-Christian Funk în interviul acordat STANDARD. Nu este posibilă returnarea solicitanților de azil fără a efectua o procedură corespunzătoare în cazul lor.

Pe baza Cartei drepturilor fundamentale a Uniunii, o directivă de repatriere este „poate posibilă din punct de vedere juridic, dar imposibil de realizat din punct de vedere practic”, spune Funk.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE